Bosna i Hercegovina     | 23.05.2020. 09:56 |

Akcije podrške zajednici u okviru kampanje 'Solidarnošću protiv koronavirusa'

FENA Saopćenje

TUZLA, 23. maja (FENA) - Kampanja "Solidarnošću protiv koronavirusa" koju je Fondacija tuzlanske zajednice pokrenula kako bi pomogla zdravstvenim radnicama i građanima u urgentnom stanju potrebe, uspješno je završena.

Za 52 dana kampanje, uz podršku više od 30 donatora, organizacija, preduzeća i pojedinaca prikupljeno je pomoći u vrijednosti višoj od 31.000 KM, u opremi, hrani i novcu. Ukupno je realizovano 11 akcija -  od opremanja zdravstvenih radnika zaštitnom opremom, obezbjeđivanja uslova učenicima za praćenje online nastave,  distribucije pelena i hrane za bebe, do podjele  hrane socijalno ugroženim građanima.  

Uz podršku donatora i partnerskih organizacija  obezbijedijeđena je  distribuciju više od 300 toplih obroka za porodice u stanju socijalne potrebe,  studentima Mašinskog fakulteta obezbijeđen je  materijal za proizvodnju zaštitnih vizira za uposlenike UKC Tuzla, također obezbijeđene su  zaštitne maske i dezinfekciona sredstva za 13 lokalnih ambulanti i Odjeljenju za reumatologiju JZU UKC Tuzla,  zaštitna odijela Službi hitne pomoći JU DOM zdravlja Tuzla, Klinici za dječije bolesti JZU UKC Tuzla i  Klinici za zarazne bolesti Tuzla JZU UKC.

Kako bi  doprinijeli smanjivanju posljedica pandemije  koronavirusa, Fondacija je nabavila i ustupila 30 tableta za učenike u stanju potrebe sa područja MZ Kiseljak. Ovom aktivnošću obuhvaćeno je 68 djece iz 30 porodica, koja usljed slabog imovinskog stanja nisu imala tehničke uslove da prate online nastavu, čime je povećan rizik od ranijeg napuštanja obrazovanja. Pored toga u ovoj zajednici je zahvaljući donacijama partnerskih organizacija obezbjeđena i prehrana, pelene i higijenske potrebštine za 28 beba.

- Ovom prilikom želimo se zahvaliti  građanima, pojedincima i društveno odgovorim preduzećima koji su svojim donacijama pomogli onima kojima je pomoć bila najpotrebnija. Posebno se želimo zahvaliti organizacijama civilnog društva i aktivistima na terenu koji su omogućili da pomoć brzo stigne tamo gdje je najpotrebnija. Još jednom pokazali su organizovanost i solidarnost. Veliko hvala na tome.  saopćeno je iz Fondacije. 

Obzirom da je transparentnost jedna od vrijednosnih propozicija njihovog rada iz Fondacije navode da se uvid u sva donirana sredstva, kao i lista donatora koji su podržali kampanju, može pogledati na linku https://doniraj.ba/project/view/solidarnou-protiv-korona-virusa?page=2

Fondacija tuzlanske zajednice će u narednom periodu nastaviti pratiti potrebe u zajednici i epidemiološku situaciju, te sa svojim partnerima i prijateljima nastojati da, u skladu sa svojim kapacitetima, obezbijedi podršku onima kojima bude potrebna. 

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Isak: Nakon saslušanja osoba u MUP-u KS tražit ću informacije o nastavku akcije 'Black tie 2'

Akcija 'Biljka za osmijeh roditelja i djeteta' za ljepše dvorište Roditeljske kuće Sarajevo

Počela akcija 'Za još ljepši Tomislavgrad'

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu