Bosna i Hercegovina     | 22.05.2020. 19:29 |

Spahić: Zastava RBiH zavijorila se 22. maja '92. ispred zgrade UN-a

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 22. maja (FENA) - Predsjednik Međunarodnog centra za mir Ibrahim Spahić uputio je čestitke građankama i građanima povodom obilježavanja prijema Republike BiH u OUN 22. maja 1992. godine. 

Spahić je čestitku uputio i građanima Republike Hrvatske i Republike Slovenije, država koje su na isti dan primljene za punopravne članice OUN kada i RBiH.

Povodom  ovog i drugih istorijskih dana iz tog vremena Spahić se podsetio na taj period i stanje u kojem je bila naša zemlja u prvim godinama nakon pada Berlinskog zida kada je svijet počeo da se mijenja i suočava sa novom  stvarnošću. 

 - U tom vremenu bio sam član Savjeta povjerenika Grada Sarajeva koje je osnovalo Predsjedništvo  RBiH. Prijatelj kojem sam poslao Aprilsku Deklaraciju 92. o nedjeljivosti Sarajeva u New York City odgovorio mi je faks fotografijom sa zapisom Zastava RBiH sa East River-UN. Proslijedio sam istorijsku fotografiju medijima koji su je objavili zajedno  sa vijestima o prijemu RBiH u punopravno članstvo  OUN sa svim pravima i obavezama suverenih i nezavisnih međunarodno priznatih država. Taj dan je bio dan istinskog ponosa i nade za život, mir i slobodu - navodi Spahić. 

Stvarnost te 1992. godine sve do 1995. bila je u borbi za život, slobodu i mir. Životne staze su prekidane stradanjima nevinih, najdražih i najmlađih i najstarijih, u gradu pod najdužom opsadom u modernoj povijesti.  Nažalost, svijet nije zaustavio tih godina razaranje njenih članica, zatajila je savjest čovječanstva koja se zaklela poslije Drugog svjetskog rata - Nikad više!

 - Nastavilo se to i u našoj zemlji i regiji i svijetu uprkos ponavljanju iste zakletve i 1993. na prvoj Svjetskoj konferenciji OUN o ljudskim pravima u Beču na kojoj sam učestvovao na poziv UN-a i svjedočio. Sa stotinama IONG napisao sam  potpisao i  Deklaraciju o pravima i slobodama ljudi i zemalja i pokrenuo u 153 grada svijeta Sarajevo, kulturna prijestolnica Evrope koju je podržalo 11.000 intelektualaca, umjetnika i humanista i parlamentaraca svijeta sa samo  jednim jedinim pitanjem WHY? - prisjetio se Spahić. 

Svijet se, kao i naša zemlja, i na ovaj dan, 22. maja, kada se obilježava Dan prijema u OUN i Svjetski dan biodiverziteta suočava sa pandemijom koronavirusa i posljedicama Covida-19.

 - Jesmo li naučili išta iz iskustva vanrednih stanja, borbe ljekara i građana da sačuvaju ljudski život, kroz  socijalnu distancu sa maskama i u samoizolaciji i odnosa prema mladima i starima, karantena dugih policijskih sati i drugih mjera zabrane ili obustavljanja rada i svođenja svih aktivnosti na online virtuelni život koji je preplavio svijet pod opsadom virusa. Imamo li  samo nadu da će sve biti bolje 2021. ili i snagu da se pametnije nego ikada suočimo sa vlastitom  ljudskom prirodom i biodiverzitetom - dodao je Spahić, saopćeno je iz Presa Međunarodnog centra za mir. 

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Bećirović-Komšić u UN-u: Usvajanjem rezolucije ukazati na globalnu važnost prevencije genocida

Vučić: Krajem travnja na dnevnom redu UN-a rezolucija o genocidu u Srebrenici

Lazzarini: U Gazi se stvara generacija 'izgubljene djece'

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana