Ekonomija     | 22.05.2020. 16:38 |

Počeli pripremni radovi za rekonstrukciju mosta Brčko-Gunja

FENA Saopćenje

BRČKO, 22. svibnja (FENA) - Gradonačelnik Brčko distrikta BiH Siniša Milić i direktor JP "Putevi" Brčko Miroslav Miškić u petak su obišli most Brčko-Gunja u povodu početka pripremnih radova za rekonstrukciju mosta.

Gradonačelnik je kazao kako se ovo s nestrpljenjem očekivalo još od veljače prošle godine kada je studija pokazala da most ne može biti u funkciji za teretni promet.

"Danas ovdje obilježavamo početak radova, nadam se, na rekonstrukciji postojećeg mosta, s ciljem da se teretni promet ponovno uspostavi na graničnom prijelazu između Brčkog i Gunje, koji je za distrikt Brčko više nego značajan, pogotovo za gospodarstvo i JP 'Luka' Brčko. Relativno brzo smo došli do faze pripremnih radova, nadam se da će i naredne faze biti jednako brze i da ćemo dobiti rješenje", kazao je Milić.

Također je napomenuo kako su u tijeku i intenzivni razgovori s potpisnikom Memoranduma o razumijevanju s Vladom Distrikta, firmom "Studen & CO Holding", na osnovu kojeg se po njegovim riječima očekuje da se ubrzo uđe i u proceduru odobravanja još jednog važnog projekta za Distrikt, a koji se odnosi na slobodnu ekonomsku zonu, priopćeno je iz Ureda gradonačelnika Brčko distrikta BiH.

Direktor JP "Putevi Brčko" Miroslav Miškić kazao je kako je uz probleme koji su bili u zadnjem periodu, navedeno poduzeće ipak uspjelo završiti tender kako bi se uveli izvođači radova na mostu i uradili istražni radovi.

"Planirano je uraditi snimanje kompletno iz vode, dakle eho sonderom, planiramo uraditi snimanje dna rijeke, podlokavanje stubova, eroziju ispod mosta da bismo znali kakvi su udari na stubove. Planiramo također uraditi gama zračenjem ili ultra zvukom snimanje stubova koji su u vodi, a onda na mostu, i ti radovi su upravo u tijeku. Isto tako planirano je uraditi biopsiju kompletnog čelika da vidimo je li došlo do istrošenosti materijala i je li ga uopće moguće vratiti u teretni promet s ovim s čim raspolažemo. Podsjećam, novi mostovi se projektiraju na eksploatacijski period do 80 godina, a kao što znamo ovaj most ima oko 130 godina", kazao je Miškić.

Naglasio je kako će se nakon istraživanja točno znati u kojem smjeru će se ići s radovima.

"Kad budemo imali sva ta istraživanja znat ćemo u kom smjeru ćemo ići i to će biti podaci koji će ući u projekt koji je također planiran ovom tenderskom dokumentacijom u dvije opcije. Prvom opcijom ćemo vidjeti možemo li ovu prometnu konstrukciju i čelične rešetke uopće reparirati na način da preko nje ide teretni promet ili ako ne može, onda druga opcija će biti da ide potpuno nova što bi bila i veća cijena", kazao je Miškić.

Dodao je pritom da se trenutno raspolaže s 1,6 milijuna maraka koji su raspoređeni skupštinskom odlukom iz prosinca prošle godine.

"To su inicijalna sredstva, a koliko će ukupno biti potrebno sredstava to će upravo zavisiti od opcija koje sam spomenuo. Naše ambicije su da s građevinskim radovima krenemo sljedeće godine u proljeće", istaknuo je Miškić, navodi se u priopćenju.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

U Brčkom održano savjetovanje voćara majevičke regije

U Brčkom obilježen 'Dan narcisa'

Zapovjednik EUFOR-a kod gradonačelnika Brčkog

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo