Ekonomija     | 22.05.2020. 16:13 |

FERK usvojio izmjene i dopune Pravilnika za mikropostrojenja OIE

FENA Saopćenje

MOSTAR, 22. svibnja (FENA) - Regulatorna komisija za energiju u FBiH (FERK) na sjednicu u petak usvojila je Nacrt Pravilnika o izmjenama i dopunama Pravilnika za mikropostrojenja obnovljivih izvora energije (OIE) i Nacrt Pravilnika o izmjenama i dopunama Pravilnika za izdavanje dozvola.

FERK je ocijenio kako je potrebno izvršiti određene izmjene i dopune odredbi Pravilnika za mikropostrojenja obnovljivih izvora energije, pa je prema tome u nacrtu predloženo da se izvrše izmjene i dopune kojima će se pojasniti kako je na postojeći objekt vlasnika mikropostrojenja OIE moguće priključiti samo jedno mikropostrojenje obnovljivih izvora energije, uz poštovanje svih ostalih uvjeta koje mora ispunjavati, priopćeno je iz FERK-a.

"O predmetnom nacrtu opća rasprava video linkom bit će održana 1. lipnja s početkom u 11 sati, a Nacrt pravilnika s Obrazloženjem moći će se preuzeti na službenoj internetskoj stranici FERK-a do 3. lipnja, do 14 sati, kada ističe rok za podnošenje pisanih komentara", ističu iz FERK-a.

Nadalje, kako navode, potrebno izmijeniti odredbe koje se odnose na dodatne dokumente uz zahtjev za izdavanje dozvole za rad za proizvodnju električne energije i uz zahtjev za izdavanje dozvole za rad za proizvodnju električne energije u mikropostrojenju OIE, zatim kriterije za izdavanje dozvole za rad za proizvodnju električne energije u mikropostrojenju OIE, obvezu poštovanja svih akata, demontiranje i uklanjanje objekta i opreme pod uvjetima previđenim Zakonom o električnoj energiji u FBiH i strukturu računa.

Istodobno FERK je uzeo u obzir izmjene i dopune Općih uvjeta za isporuku električne energije, odnosno odredbe koje se odnose na dozvolu za rad za distribuciju električne energije, dozvolu za opskrbu električnom energijom-dozvolu I. reda i dozvolu za opskrbu električnom energijom-dozvolu II. reda.

Također, i o ovom nacrtu planirana je opća rasprava video linkom, i to 2. lipnja, s početkom u 11 sati, a Nacrt pravilnika s Obrazloženjem moći će se preuzeti na internetskoj stranici FERK-a do 3. lipnja, do 14 sati, kada ističe rok za podnošenje pisanih komentara.

Osim toga, izdana je Dozvola za proizvodnju električne energije u mikropostrojenju OIE podnositelju zahtjeva Fotonaponska elektrana GAMA iz Mostara, a riječ je o solarnoj fotonaponskoj elektrani u naselju Ljubotići, Grad Široki Brijeg, predviđene godišnje proizvodnje 38 megavat sati. Doneseno je i rješenje po žalbi na akt koji je donijela JP Elektroprivreda BiH d.d. Sarajevo.

Na prvom dijelu sjednice donesena su rješenja o izdavanju Dozvole za proizvodnju električne energije podnositeljima zahtjeva GRAND 99 d.o.o. Travnik, BOKAN-SOL iz Posušja, ELEKTRO D&M d.o.o. Čapljina, LUGAL iz Širokog Brijega i BAGARIĆ d.o.o. Široki Brijeg.

Podnositelju zahtjeva Fotonaponska elektrana GAMA iz Mostara izdane su dvije dozvole za rad za proizvodnju električne energije u mikropostrojenju OIE.

U postupak opće rasprave upućena su dva nacrta dozvola za rad za proizvodnju električne energije podnositelja zahtjeva EKO ENERGETIKA d.o.o. Sarajevo i AUTO START d.o.o. Mostar-Sjever.

U navedeni postupak upućena su i dva nacrta dozvole za rad za proizvodnju električne energije u mikropostrojenju OIE podnositelja zahtjeva SOLDO MONT d.o.o. Posušje, i to za dvije solarne fotonaponske elektrane u naselju Broćanac, općina Posušje.

FERK je također donio četiri rješenja po žalbama na akte koje su donijela dva javna elektroprivredna poduzeća, stoji u priopćenju.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

FERK donio više rješenja

FERK donio Pravilnik o izvještavanju i više rješenja

FERK utvrdio više nacrta pravilnika

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo