Bosna i Hercegovina     | 22.05.2020. 14:40 |

Turković uputila čestitku povodom 28. obljetnice prijema BiH u članstvo UN-a

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 22. maja (FENA) - Zamjenica predsjedavajućeg  Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković uputila je čestitku građanima i građankama naše zemlje povodom 28. obljetnice prijema BiH u članstvo Ujedinjenih naroda.

Podsjetila je da je Opća skupština Ujedinjenih naroda na današnji dan prije 28 godina jednoglasno primila Bosnu i Hercegovinu u svoje članstvo. Tim događajem, Bosna i Hercegovina je dobila međunarodni legitimitet, a 22. maja je postao jedan od najvažnijih datuma u povijesti naše zemlje. Tokom godina, Bosna i Hercegovina je prošla kroz razne faze odnosa s Ujedinjenim narodima, koji su uvijek bili intenzivni i mnogostrani.

- Posebno bih željela istaknuti da je BiH dala značajan doprinos radu UN-a, kroz uspješno ispunjen mandat nestalne članice Vijeća sigurnosti UN-a, ali i kroz sudjelovanje u mirovnim misijama širom svijeta - kazala je Turković.

Naglasila je da BiH ostaje predana duhu multilateralizma, te da nastavlja promovirati dijalog i toleranciju nastojeći maksimalno doprinijeti vrijednostima i načelima zacrtanim u Povelji Ujedinjenih naroda.

- Na ovaj povijesni dan možemo reći da želimo nastaviti graditi modernu, demokratsku BiH na putu europskih i euroatlantskih integracija, s ciljem da naša zemlja postane dio velike obitelji demokratskih država i na taj način ostvari puno funkcioniranje svojih institucija i daljnjeg razvoja društva - navodi se u čestitki ministrice Turković, saopćeno je iz Ministarstva vanjskih poslova BiH. 

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Krišto čestitala Pesah

Reis Kavazović čestitao Pesah

Nikšić čestitao Pesah: Ovaj blagdan uvijek ima važnost i simboličku vrijednost u svakom vremenu

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta