Bosna i Hercegovina     | 22.05.2020. 13:52 |

ZDK - Zatvaranje izolatorija, pozitivne pacijente prebacuju na odjel KBZ-a

FENA Vehid Begunić

ZENICA, 22. maja (FENA) – Zbog smanjenog broja aktivnih pacijenata pozitivnih na Covid-19 u Zeničko-dobojskom kantonu, Kantonalna bolnica Zenica (KBZ) danas će početi izmještanje pacijenata iz depadansa u Stacionaru, a sve takve pacijente će smjestiti na Odjel za infektivne bolesti- najavio je direktor KBZ-a Rasim Skomorac.

Danas je u tom kantonu otkriven samo jedan novi slučaj zaraze, a radi se o pacijentu iz Kaknja, čime je ukupan broj zaraženih u ZDK-u od početka pandemije povećan na 247, ali je aktivno zaraženih preostalo još oko 10-ak posto.

- Trenutno u našem izolatoriju imamo samo 24 pozitivna pacijenta, ali ćemo tokom dana otpustiti njih sedam-osam pa će ta brojka pasti značajno ispod 20.

Zato smo odlučili da sve pozitivne pacijente iz izolatorija prebacimo na naš bolnički odjel, na kojem već imamo devet Covid-19 pacijenata. To je puno praktičnije za njihovo liječenje, a želimo i da oslobodimo prostor u Stacionaru - kazao je Skomorac.

On najavljuje da će, ako bi došlo do pogoršanja higijensko-epidemiološke situacije ili drugog vala pandemije Covida-19, u depadansu Stacionara zadržati prostor za samo 80 takvih pacijenata.

-Čim izmjestimo ove pacijente, sve ćemo prostorije Stacionara temeljito dezinficirati i okrečiti, a prostor za Covid-19 pacijente bit će konzerviran. Bit će korišten samo u slučaju da se pokaže potreba za smještaj većeg broja osoba, ali se nadamo da neće biti potrebe. Na našem bolničkom odjelu imamo 60 mjesta u Covid-bolnici, tako da vjerujemo da će nam to biti dovoljno- kaže Skomorac.

Stacionar će uskoro ponovo biti osposobljen za Odjel fizijatrije i druge specijalističko-konsultativne usluge. KBZ je, napominje, u proteklom periodu uspio osposobiti i vlastitu PCR laboratoriju, koja je jučer i napismeno dobila dozvolu za početak testiranja na Covid-19.

- Mi smo, kao i Opća bolnica Tešanj, dobili privremena rješenja za testiranje sumnjivih pacijenata na Covid-19.

Međutim, ta rješenja važe samo dok traje stanje prirodne nesreće. Kada bude proglašen prestanak stanja prirodne nesreće, a to može desiti svakog trenutka, opet ćemo imati problem, jer ćemo morati tražiti drugo rješenje. Ali, dok je to tako, mi po tom rješenju već možemo raditi - kaže Skomorac.

Već su, ističe, obavili testiranja svih pacijenata koji su smješteni u bolnici, a danas ili tokom sutrašnjeg dana ustupit će i 1.000 testova Općoj bolnici Tešanj.

- Tako će i oni u Tešnju moći početi testiranja za svoje pacijente i za područje okolnih općina. Obje PCR laboratorije su malih kapaciteta. Optimalno je to po 24 testa dnevno - kaže Skomorac, koji napominje da mogu uraditi i nešto više od 30 testova.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana