Kultura     | 21.05.2020. 20:10 |

Preminuo istaknuti književnik i književni prevodilac Bekim Sejranović

FENA Internet

SARAJEVO, 21. maja (FENA) - Nakon kratke i teške bolesti u 48. godini života preminuo je istaknuti književnik i književni prevodilac Bekim Sejranović.

Potvrdio je to za N1 direktor izdavačke kuće Buybook i dugogodišnji Sejranovićev prijatelj Damir Uzunović, istaknuvši da ga je vijest o smrti dragog prijatelja jako pogodila i potresla.

Tačni uzroci smrti još nisu poznati. 

Sejranović je bosanski pisac rođen u Brčkom 1972. godine. Studirao je na riječkom Pomorskom fakultetu, no odustaje od sna da postane pomorac, te na tamošnjem Filozofskom fakultetu počinje da studira kroatistiku i komparativnu književnost. 

Godine 1993. seli se u Oslo, na čijem je Historijsko-filozofskom fakultetu magistrirao južnoslovenske književnosti. Na istom fakultetu od 2001. do 2006. godine radi kao lektor i predaje južnoslovenske književnosti, jezike i prevođenje.

Istovremeno, od 2000. godine pa sve do smrti radio je kao sudski tumač i književni prevodilac, predavao je norveški za strance, te pisao i objavljivao prozu.

Autor je knjige kratkih priča Fasung, kao i romana Nigdje, niotkuda, Ljepši kraj, Sandale, Tvoj sin, Huckleberry Finn i Dnevnik jednog nomada. Romani i kratke priče prevedeni su mu na više stranih jezika: norveški, engleski, slovenački, makedonski, nemački, češki, italijanski i poljski. Za roman Nigdje, niotkuda 2009. godine dobio je nagradu "Meša Selimović" koja se dodjeljuje za najbolji roman objavljen na području Srbije, Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

Od 2011. do 2014. godine Bekim Sejranović je živio u Ljubljani, a od maja 2015. godine živio je i radio u Zagrebu.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Preminuo pjesnik, pisac i scenarist Abdulah Sidran

Preminuo general i vojni pilot Salko Begić

Preminuo veliki prijatelj Sarajeva i BiH François Tanguy

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo