Svijet     | 21.05.2020. 16:57 |

Turska upozorila na 'teške posljedice' ako se napadnu njeni interesi u Libiji

FENA Internet

ANKARA, 21. maja (FENA) - Turska je upozorila u četvrtak da će napadi na njene interese u Libiji snaga Khalife Haftara imati "teške posljedice" nakon napredovanja vladinih snaga koje uživaju tursku podršku.

Ankara pruža vojnu podršku međunarodno priznatoj Vladi nacionalne sloge (GNA) u Libiji, koja se bori da odvrati godinu dana dugu ofanzivu Haftarovih snaga u cilju osvajanja prijestonice Tripolija.

Portparol turkog ministarstva vanjskih poslova Hami Aksoy izjavio je da je Haftarova Libijska narodna armija (LNA) dobila borbene avione "uz stranu podršku" i da je najavila napade na turske položaje u Libiji u kampanji zračnih udara.

- U slučaju da turski interesi u Libiji budu napadnuti, to će imati teške posljedice – izjavio je Aksoy.      

Emiter programa NTV naveo je riječi predsjedničkog portparola Ibrahima Kalina da će napadi na turske položaje izazvati žestoku odmazdu.  

U svom najznačajnijem napredovanju u skoro godinu dana, GNA je u ponedjeljak preuzela kontrolu nad zrakoplovnom bazom Watiya, jugozapadno od Tripolija.

Haftarova LNA, uz podršku Ujedinjenjih Arapskih Emirata, Egipta i Rusije, nije u stanju da ostvari značajniji napredak od početaka svoje kampanje. Ona, međutim, još kontrolira istočnu i južnu Libiju, uključujući jedno od najvažnijih libijskih naftnih postrojenja, i grad Sirte, u središtu libijske mediteranske obale.

Turska već godinama ima zategnute odnose s UAE i Egiptom. Ankara optužuje Abu Dhabi da unosi haos u regiju svojim intervencijama u Libiji i Jemenu, i pozvala je Rusiju da prekine pružati podršku Haftaru, prenosi Reuters.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Iran upozorava Washington na posljedice ako intervenira nakon napada na Izrael

Turska - Nakon nesreće spašeno 98 osoba zarobljenih u kabinama žičare u Antaliji

Sanchez: Izraelski rat u Gazi 'riskira destabilizaciju cijelog svijeta'

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'