Stranačke aktivnosti     | 21.05.2020. 15:20 |

Saopćenje za javnost Naše stranke

FENA Saopćenje

Predrag Kojović: Rezolucija o poštivanju žrtava fašističkih režima i pokreta je antifašistička poruka iz BiH

 

Na jučerašnjoj sjednici Predstavničkog doma PS BiH usvojena je Rezolucija o poštivanju žrtava fašističkih režima i pokreta. Rezoluciju je uputio Klub zastupnica i zastupnika Naše stranke i Nezavisnog bloka. Predsjednik Kluba i predsjednik Naše stranke Predrag Kojović rekao je da je ova Rezolucija jasan antifašistički odgovor svima koji su protivljenje održavanju mise pokušavali predstaviti kao ugrožavanje vjerskih sloboda.

„Smatrali smo važnim da država BiH institucionalno odgovori na provokaciju Sabora Republike Hrvatske i tzv. Počasnog bleiburškog voda koji su se pojavili kao sponzori i organizatori ovog događaja. U njoj je jasno istaknuto da poštujemo žrtve fašističkih režima i pokreta te antifašističko naslijeđe BiH. Rezolucija, između ostalog, podrazumijeva da Predsjedništvo i Vijeće ministara Bosne i Hercegovine sazove Mješovitu komisiju ustanovljenu članom 18. Temeljnog ugovora između Svete Stolice i Bosne i Hercegovine s ciljem razmatranja pitanja u vezi s održanom Misom za Bleiburg. Predsjedništvo i Vijeće ministara dužni su obavijestiti Republiku Hrvatsku da su za Bosnu i Hercegovinu neprihvatljive organizacije bilo kakvih događaja u vezi s Bleiburgom na teritoriji Bosne i Hercegovine, uključujući pokroviteljstvo takvih događaja od strane Sabora Republike Hrvatske i najave istih od strane predsjednika Sabora. Rezolucija će biti dostavljena i Evropskom parlamentu.

Ona je, kao državni, institucionalni odgovor, najbolji demanti na izjave Željane Zovko i grupice desničarskih EU parlamentaraca da protivljenje ovako organizovanom događaju prikažu kao ugrožavanje vjerskih sloboda. Iz Rezolucije je jasno da je država BiH istinski posvećena slobodi vjeroispovijesti, ali je spremna progovoriti kada se radi o nedvosmislenoj zloupotrebi vjerskih institucija za promociju anticivilizacijskih vrijednosti u našem društvu. 

Da se mitologizacija Bleiburga pokušala provesti preko bilo koje druge institucije, reagovali bismo isto. Isto se tako nadamo da je usvajanjem ove rezolucije PS BiH pokazao spremnost da pošalje istu ovakvu snažnu poruku i drugim fašističkim organizacijama i događajima, kao što je, na primjer, okupljanje četnika u Višegradu ili nazivanje škola, ulica i mostova po ustaškim saradnicima. Svi imamo pravo i trebamo biti ponosni na antifašizam bosanskohercegovačkih građana i naroda.“

ODJEL ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost Naše stranke

Saopćenje za javnost Naše stranke

Saopćenje za javnost Naše stranke

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo