Svijet     | 21.05.2020. 14:48 |

Zovko čestitala Svjetski dan kulturne raznolikosti

FENA Saopćenje

BRUXELLES, 21, svibnja (FENA) - Zastupnica u Europskom parlamentu Željana Zovko uputila je čestitku u povodu Svjetskog dana kulturne raznolikosti za dijalog i razvoj koji se danas obilježava u svijetu.

"Kulturna raznolikost i promicanje raznolikosti putem međunarodnih odnosa sastavni su dio vrijednosti Europske unije i važan dio njene uloge kao globalnog aktera na svjetskoj sceni. Kulturna raznolikost je pokretačka snaga razvoja, ne samo s obzirom na ekonomski rast, već i kao sredstvo vođenja ispunjenog života", navodi Zovko u čestitki. 

 Ističe kako se utjecaj virusa covid-19 na kulturni i kreativni sektor osjeća u Europskoj uniji i cijelom svijetu, a da kao članica Odbora za kulturu i obrazovanje Europskog parlamenta čini sve da se pomogne kulturnom i kreativnom sektoru da se što prije oporavi od posljedica pandemije koronavirusa.

 "Europska unija treba uložiti dodatne mjere i sredstva za oporavak ovog sektora koji predstavlja vrlo značajnu gospodarsku granu i u Hrvatskoj. Svjetski dan kulturne raznolikosti za dijalog i razvoj prilika je za promicanje kulture i isticanje značaja njezine raznolikosti kao pokretača pozitivnih promjena i doprinosa boljem dijalogu i međusobnom razumijevanju", stoji u čestitki.

 Iz Ureda zastupnice Zovko, posjetili su kako je Zovko tijekom svoje dugogodišnje karijere bila i veleposlanica pri UNESCO-u te je u Parizu sudjelovala u izglasavanju i donošenju UNESCO-ove Konvencije za zaštitu i promicanje raznolikosti kulturnih izričaja iz 2005. godine koja svima omogućuje da sačuvaju svoju kulturnu raznolikost i običaje. 

 Kroz svoj rad u Europskom parlamentu, aktivno radi na promicanju kulturne baštine i nasljeđa Republike Hrvatske te je dosad organizirala više događaja kojima je promovirala prirodne ljepote te kulturno i povijesno nasljeđe brojnih hrvatskih gradova poput Splita, Kaštela, Solina, Trogira, Kršana i Karlovca.

 Također je bila i pokrovitelj 7. tjedna zajedništva s Crkvom i Hrvatima u BiH čiji je cilj promicanje kulture i tradicije i povezivanje hrvatskog naroda sa svih područja BiH, a redovito sudjeluje i na Danima kulturne baštine Hrvata Bosne i Hercegovine koji su idealna prigoda za održavanje zajedništva Hrvata iz BiH.

 Pored toga, proteklih šest godina je kao članica prosudbenog vijeća sudjelovala na Reviji tradicionalne odjeće i izboru najljepše Hrvatice u narodnoj nošnji izvan Hrvatske u organizaciji Udruge za očuvanje i promociju hrvatske tradicionalne kulture u Bosni i Hercegovini "Stećak" u suradnji s hrvatskom maticom iseljenika, stoji u priopćenju Ureda zastupnice Zovko.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

Zovko: Odlukom Europskog vijeća BiH je trajno usmjerena na kolosijek europskih integracija

Zovko: Hrvati u zemljama bez konzularnog predstavništva imat će bržu i efikasniju konzularnu zaštitu

Zovko: Stvoreni preduvjeti za donošenje izbornog zakona

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo