Bosna i Hercegovina     | 21.05.2020. 14:52 |

Lendo: Plaće uposlenima u javnom sektoru SBŽ-a neće biti umanjene

FENA Marija Augustinovic

TRAVNIK, 21. svibnja (FENA) - Za sada nije planirano umanjenje plaća uposlenima u javnom sektoru u Srednjobosanskoj županiji (SBŽ), izjavio je u četvrtak u Travniku predsjednik Vlade te županije Tahir Lendo, odgovarajući na pitanja novinara o padu proračunskih prihoda i planiranim uštedama.

Lendo je kazao da je javni sektor trebao podnijeti dio tereta krize, uzorkovane pandemijom koronavirusa, ali da to onemogućavaju komplicirane procedure.

- Nitko u Federaciji BiH to, nažalost, nije uradio, iako smatram da smo trebali podnijeti dio tereta. Međutim, kod nas su zakoni u javnom sektoru toliko teški i toliko komplicirani za promjene, gdje morate dobiti puno suglasnosti za to. Dakle, mislim da se u ovom trenutku ne razmišlja o smanjenju plaća u javnom sektoru - naglasio je on.

Lendo je najavio skori rebalans proračuna kojim će, kako je kazao, zbog manjka prihoda biti "rezani" brojni izdaci.

- Radi se o tome da su prihodi toliko pali da se mora "kresati" i štedjeti. To znači da se mnogo proračunskih stavki smanjuje i da ćemo štedjeti gdje god to možemo. Uštede moramo ostvariti kako bismo proračun održali likvidnim, a dijelom i pomogli gospdoarstvu - naglasio je on. 

Najveći dio proračuna SBŽ-a, odnosno oko 136 milijuna maraka ili 62 posto, namijenjen je za plaće, naknade i doprinose više od 5.300 uposlenih u javnom sektoru.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

KSB: Tajnik Ureda za europske integracije pušten iz grčkog zatvora da se brani sa slobode (VIDEO)

Skupština HNŽ-a razmatra rebalans proračuna za 2023. godinu (VIDEO)

Lendo: Osuđujem prijetnje gradonačelnici Sarajeva, FUP mora odmah reagovati

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta