Bosna i Hercegovina     | 21.05.2020. 13:54 |

Inspekcija nije pronašla evidentirane slučajeve nasilja u školi u Novom Travniku

FENA Marija Augustinovic

TRAVNIK, 21. svibnja (FENA) - Inspekcijskim nadzorom u Osnovnoj školi "Safvet-beg Bašagić" u Novom Travniku, utvrđeno je da nema evidentiranih slučajeva vršnjačkog nasilja nad 13-godišnjom učenicom te škole, koja je 20. travnja pronađena mrtva ispred zgrade u kojoj je živjela, izjavio je novinarima ministar obrazovanja Srednjobosanske županije (SBŽ) Bojan Domić.

Inspekcijski nadzor u toj školi je proveden nakon što su mediji objavili ispovijest roditelja preminule djevojčice, koji tvrde da je njihova kćerka godinama bila žrtva vršnjačkog nasilja u školi, te da je zbog toga počinila samoubojstvo skočivši s balkona stana na osmom katu zgrade.

- Inspekcija je obavila jedan dio nadzora koji se vrši uvidom u dokumentaciju u školi, te uzimanjem izjava od odgovornih osoba i onih koje su bile u kontaktu s djevojčicom. U ovim prvim naznakama nema evidentiranih slučajeva vršnjačkog nasilja, osim jednog zabilježenog kontakta sa dvije-tri djevojčice, u vrijeme kada je ona pohađala četvrti razred. Međutim, tu se više radilo o zadirkivanju što se, ni po našem Protokolu o sprječavanju nasilja u školama, ne evidentira kao vršnjačko nasilje, nego više kao neprimjereno ponašanje - kazao je Domić.

Domić je najavio da će se, iako nema zvanične evidencije u školi, vršiti provjera da li je bilo eventualnih propusta, poput neprijavljivanja određenih situacija i nepružanja djevojčici bolje potpore.

Naglasio je da županijsko Ministarstvo obrazovanja nije imalo nikakve informacije o ovom slučaju i da je potrebno raditi na sustavu, koji će pokazati više senzibiliteta i koji će znati prepoznati i reagirati na pojavu nasilja.

- Imamo protokol i sve procedure tko i kako prijavljuje, ali, nažalost, nikada ništa nije došlo do Ministarstva. Ništa nije prijavljeno dalje od učiteljice, a do kraja veljače ove godine ništa nisu znali ni pedagog ni ravnatelj. Tada su saznali da ima nekih problema, odnosno da dijete ima problem kad ide u školu. Nakon toga su održali sastanak i mislim da su dogovorili da djevojčici bude pružena pomoć. E sad, da li je to moglo biti ranije, vjerojatno jeste. Zbog toga sad istražujemo da li je to učiteljica mogla prepoznati ranije - kazao je Domić. 

(FENA) N. M.

Vezane vijesti

Dom zdravlja Novi Travnik dobio novo sanitetsko vozilo vrijedno 120.000 KM (VIDEO)

Nikšić i Lakić u Novom Travniku: Vlada FBiH podržat će daljnji rast općine (VIDEO)

Nikšić i Lakić u BNT TMiH: Namjenska industrija bilježi rekordne rezultate

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo