Stranačke aktivnosti     | 21.05.2020. 12:55 |

Saopćenje za javnost PDP-a

FENA Saopćenje

Predsjednik Partije demokratskog progresa Branislav Borenović podnio je danas Tužilaštvu Bosne i Hercegovine krivičnu prijavu protiv Milorada Dodika, člana Predsjedništva BiH zbog krivičnog djela „Neovlašćeno prisluškivanje i zvučno ili optičko snimanje“, koje je Dodik priznao tokom obraćanja poslanicima na sjednici NSRS.

Ovo krivično djelo propisano je članom 147a. Krivičnog zakona BiH, a za koje je predviđena zatvorska kazna od 6 mjeseci do 5 godina.

„Dodik je priznao da je vršio i da u kontinuitetu vrši krivično djelo neovlašćenog prisluškivanja trećih lica, u ovom slučaju članova opozicionih stranaka“, kaže Borenović.

On kaže da je ovo presedan po kojem bi u normalnoj zemlji već reagovali organi unutrašnjih poslova po nalogu Tužilaštva i da bi Dodik još sinoć bio priveden i saslušan:

„Radi se o članu Predsjedništva koji je priznao krivično djelo i to, ni manje, ni više pred govornicom najvišeg zakonodavnog tijela u Republici Srpskoj. Budući da nadležni organi nisu reagovali, naša je obaveza da podnesemo krivičnu prijavu. Ovo nije samo priznanje krivičnog djela, nego su dovedeni u pitanje i osnovni ustavni principi na kojima je zasnovano funkcionisanje ovog društva“, kaže Borenović.


Banjaluka, 21.05.2020. godine

Informativna služba PDP-a

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) E. F.

PDP

Vezane vijesti

Saopćenje za javnost PDP-a

Saopćenje za javnost PDP-a

Saopćenje za javnost PDP-a

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana