Bosna i Hercegovina     | 21.05.2020. 12:45 |

Sattler sutra uručuje opremu namijenjenu medicinskim ustanovama u BiH

FENA Saopćenje

 

SARAJEVO, 21. maja (FENA) - Šef Delegacije Evropske unije (EU) i specijalni predstavnik EU u Bosni i Hercegovini ambasador Johann Sattler sutra će u Sarajevu uručiti opremu namijenjenu medicinskim ustanovama u Bosni i Hercegovini, koju je finansirala Unija. 

Oprema je nabavljena u skladu sa standardima EU za javne nabavke i uključuje visoko kvalitetne respiratore, rendgen aparate i ostalu zaštitnu medicinsku opremu. Respiratori su proizvedeni u EU (Švedska), a radi se o savremenim respiratorima namjenjenim za intenzivnu njegu i anesteziju.

Nabavku opreme je finansirala Evropska unija u okviru programa pomoći BiH u borbi protiv koronavirusa (COVID-19) kojeg provodi UNDP BiH.

Isporuka opreme će biti upriličena u prostorijama BKM-Špeda u Sarajevu (ul. Rajlovačka cesta br. 14b), s početkom u 10.00 sati. Tom događaju će prisustvovati ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić i rezidentna predstavnica UNDP-a u BiH Steliana Nedera. Sattler i Radončić će biti na raspolaganju za izjave medijima, najavljeno je iz Delegacije EU u BiH .

Evropska unija je za hitne medicinske potrebe Bosni i Hercegovini u odgovoru na COVID-19 do sada izdvojila ukupno sedam miliona eura, što uključuje nabavku respiratora, EKG aparata,  rendgen i ultrazvuk aparata te znatne količine zaštitne medicinske opreme. Isporuka zaštitne medicinske opreme medicinskim ustanovama širom BiH je počela već krajem marta i nastavit će se.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

EU postigla dogovor o produženju bescarinskog režima za ukrajinske poljoprivredne proizvode

Otvorene nove prostorije Općinskog suda u Zenici, EU izdvojila dva miliona eura

Nikšić: BiH zaslužuje da bude dio evropske priče (VIDEO)

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo