Svijet     | 21.05.2020. 11:45 |

Libanski premijer Diab upozorava na 'epidemiju gladi' na Bliskom istoku

FENA Internet

BEJRUT, 21. maja (FENA) - Libanski premijer upozorio je na veliku krizu u snabdijevanju hranom u toj mediteranskoj zemlji koja se suočava s ekonomskom i finansijskom krizom bez presedana i dodatno je pogoršana pandemijom koronaviriusa.

U kolumni objavljenoj u Washington Postu u srijedu navečer, premijer Haassan Diab također je upozorio na eventualnu „epidemiju gladi“ na Bliskom istoku, za koju tvrdi da bi mogla izazvati novi priliv migranata prema Evropi.

Zatražio je od Sjedinjenih Država i  Evropske unije da uspostave vanredni fond koji bi pomogao regiji sklonoj sukobima.

Liban, jedna od najzaduženijih zemalja u svijetu, u martu je  prvi put zatražio otpis suvererenog duga. Antivladini protesti koji su izbili u oktobru prošle godine zbog sveprisutne korupcije  ublaženi su  tokom mjera ograničenja širom zemlje u martu koje su imale za cilj sprečavanje širenja koronavirusa, ali su se, ipak, sporadične demonstracije nastavile.

Diabova vlada zatražila je program spasa od Međunarodnog monetarnog fonda, istovremeno pokušavajući da se nosi s finansijskom krizom koja je izazvala drastičan pad vrijednosti lokalne valute i ugrozila  štedne uloge građana, dok je inflacija dovela do naglog rasta cijena u proteklih nekoliko sedmica.

U oštro intoniranom upozorenju, Diab navodi da će brojni Libanci uskoro imati problema i da sebi priušte hljeb, prenosi Associated Press.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Iran upozorava Washington na posljedice ako intervenira nakon napada na Izrael

Sanchez: Izraelski rat u Gazi 'riskira destabilizaciju cijelog svijeta'

Izraelski premijer Netanyahu napušta bolnicu sutra

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta