Bosna i Hercegovina     | 21.05.2020. 09:16 |

U RS testirano 466 uzorka, 14 pozitivnih na koronavirus

FENA Saopćenje

BANJA LUKA, 21. maja (FENA) – U Republici Srpskoj testirano je 466 laboratorijskih uzoraka, a novi virus korona (SARS-CoV-2) potvrđen je kod još 14 osoba.

Riječ je o devet žena i pet muškarca. Prema mjestu prebivališta četiri osobe su iz Nevesinja, tri iz Banje Luke, po dvije su iz Gacka i Modriče, i po jedna osoba je iz Mrkonjić Grada, Srpca i Teslića.

Dvije osobe su hospitalizirane, dok će ostali biti u izolaciji u skladu sa definisanim procedurama. Ukupno pet inficiranih je navelo kontakt sa pozitivnim na Covid-19, dok ostali nisu mogli da se izjasne o jasnoj epidemiološkoj vezi.

Iz Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS su istakli da je do sada u tom bh. entitetu potvrđeno 1.320 slučajeva virusa korona, a oporavilo se 658 osoba.

Prema podacima pristiglim iz zdravstvenih ustanova u Institut za javno zdravstvo RS do sada je preminulo 97 osoba sa pozitivnim testom na virus korona.

Na novi virus korona (SARS-CoV-2) testirano ukupno 22.919 osoba u RS.

U Univerzitetskom kliničkom centru RS ukupno se liječi 75 osoba sa potvrđenim prisustvom ili sumnjom na prisustvo korona virusa. Na Odjeljenju Covid-19 hospitalizirano je 26 pacijenata teže kliničke slike, dok su u izolaciji tri bolesnika.

Kod dva oboljela zdravstveno stanje zahtijeva respiratornu podršku, a jedna osoba je na neinvanzivnom modu mehaničke ventilacije. Na Odjelu hirurgije (stara lokacija UKC) je 17 pacijenata sa lakšom do srednje teškom kliničkom formom i na Odjelu pulmologije (stara lokacija UKC) je 26 osoba sa lakšom do srednje teškom kliničkom formom.

U bolnici u Doboju zbrinuta su 52 pacijenta sa Covid-19 oboljenjem, u Bolnici „Doktor Mladen Stojanović“ u Prijedoru 19, u Opštoj bolnici Trebinje 12 bolesnika, u bolnici u Gradišci pet i u Univerzitetskoj bolnici u Foči dvije osobe. 

Kada su u pitanju objekti za izolaciju u kojima se nalaze osobe kod kojih je potvrđen test na novi virus korona, a nemaju simptome, u Studentskom centru „Nikola Tesla“ u Banjoj Luci nalaze se 133 osobe, 19 je u Studentskom domu u Trebinju, dvije u Domu učenika u Bijeljini i 24 osobe u domu učenika u Doboju.

U objektima za izolaciju u Zvorniku, Istočnom Sarajevu, Palama i Foči nema smještenih osoba.

U RS pod zdravstvenim nadzorom trenutno je 5.030 osoba, a nadzor je završen kod njih 29.295.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Nastavljeno obilježavanje 'dana RS' koji je Ustavni sud proglasio neustavnim

Lendo: Obilježavanjem 9. januara vlast RS-a slavi najteža krivična djela

U Republici Srpskoj u novembru 31.945 turista, najviše noćenja turista iz Hrvatske

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom