Svijet     | 20.05.2020. 17:14 |

Cambridge univerzitet drži sva predavanja online naredne akademske godine

FENA Internet

LONDON, 20. maja  (FENA) - Britanski Cambridge univerzitet postao je jedan od prvih u svijetu koji je u srijedu objavio da će sva predavanja biti održana online tokom naredne akademske godine zbog epidemije koronavirusa.

Univerzitet, koji je zatvorio svoje kampuse za studente u martu nakon što je britanska vlada uvela stroge restriktivne mjere radi suzbijanja širenja COVID-19, saopćio je da će se nastava održavati  virtualno do ljeta 2021., iako je moguće da se neke manje nastavničke grupe lično okupljaju.

- Uzimajući u obzir to da će se nastaviti traženje društvenog distanciranja, univerzitet je odlučio  da ne bude predavanja licem u lice tokom naredne akademske godine - navodi univerzitet u saopćenju.

U  saopćenju se navodi da će ta odluka biti razmatrana u zavisnosti od zvaničnih preporuka za bavljenje virusom.

- Svi moramo biti realni prema globalnim izazovima koje predstavlja pandemija - navodi prorektor univerziteta Stephen Toope.      

  - Univerzitetski život ovdje, kao i bilo gdje drugo, treba se prilagoditi - kazao je.        

Glasnogovornica Britanskih univerziteta izjavila je kako izgleda da je objava Cambridgea prva u Ujedinjenom Kraljevstvu koja se odnosi na kompletnu godinu.

Državni univerzitet Kalifornije odlučio je prošle sedmice da sva predavanja u jesenjem semestru budu virtualna, jedan od prvih u Sjedinjenim Državama koji je to učinio, u jeku strahovanja od drugog vala zaraze.

 Britanski ministar za univerzitete izjavio je u ovom mjesecu da obrazovne institucije još mogu naplaćivati punu školarinu od 9.250 funti sve dok održavaju visoke standarde online nastave.

Nicola Dandridge, čelnica univerzitetske nadzorne agencije Ured za studente, uz ponedjeljak je poručila poslanicima da studenti trebaju znati kakvo će im obrazovanje biti ponuđeno prije nego što prihvate svoja mjesta.

-  Ono što ne želimo su obećanja da će se sve vratiti običnoj praksi, iskustvu kampusa, kada se ispostavi da to nije slučaj - kazala je ona, prenosi Reuters.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Počela pripremna nastava za 370 mališana na području Brčko distrikta

Crna Gora: Redovita nastava nakon trodnevnog štrajka

Počela nastava u drugom polugodištu u svim školama BPK Goražde

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo