Bosna i Hercegovina     | 20.05.2020. 16:20 |

Covid 19 - Vijeće donijelo paket pomoći u iznosu od tri milijarde eura

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 20. maja (FENA) - Vijeće je danas donijelo odluku o pružanju makrofinancijske pomoći u iznosu od tri milijarde eura za deset partnera obuhvaćenih procesom proširenja i partnera u susjedstvu kako bi im se pomoglo da se suoče s ekonomskim posljedicama pandemije bolesti COVID-19, saopćeno je iz Delegacije EU u BiH.

Finansijska pomoć bit će pružena u obliku kredita pod vrlo povoljnim uvjetima, a raspodijelit će se na sljedeći način - Albanija: 180 milijuna eura, Bosna i Hercegovina: 250 milijuna eura, Gruzija: 150 milijuna eura, Jordan: 200 milijuna eura, Kosovo*: 100 milijuna eura, Moldova: 100 milijuna eura, Crna Gora: 60 milijuna eura, Republika Sjeverna Makedonija: 160 milijuna eura, Tunis: 600 milijuna eura, te Ukrajina: 1,2 milijarde eura.

Pomoć EU tim će jurisdikcijama poslužiti za pokrivanje njihovih neposrednih potreba za finansiranjem koje su se povećale zbog izbijanja bolesti COVID-19. Uz podršku Međunarodnog monetarnog fonda, tim sredstvima doprinijet će se jačanju makroekonomske stabilnosti i stvorit će se prostor za usmjeravanje resursa na zaštitu građana i ublažavanje negativnih socioekonomskih posljedica pandemije prouzrokovane koronavirusom, saopćeno je iz Delegacije EU u BiH.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

EU postigla dogovor o produženju bescarinskog režima za ukrajinske poljoprivredne proizvode

Otvorene nove prostorije Općinskog suda u Zenici, EU izdvojila dva miliona eura

Nikšić: BiH zaslužuje da bude dio evropske priče (VIDEO)

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo