Bosna i Hercegovina     | 20.05.2020. 15:32 |

UNSA - Nastavlja se izvedba u online režimu svih oblika nastave

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 20. maja (FENA) - Na današnjoj elektronskoj sjednici Senata Univerziteta u Sarajevu, a na prijedlog Kolegija rektora i Kriznog štaba Univerziteta u Sarajevu, zaključeno je da se u cilju završetka nastave u studijskoj 2019./2020. nastavlja izvedba u online režimu svih oblika nastave, konsultacija, nadoknada i ispita na fakultetima i akademijama Univerziteta u Sarajevu.

Izuzeti su samo dijelovi nastave i ispita koji podrazumijevaju praktični rad studenata (eksperimentalne i kliničke vježbe, kamerno muziciranje, tehničko-tehnološke vježbe, arhivski rad, vježbe iz stručno-umjetničkih predmeta, specifično individualne vježbe, terenske vježbe i stručna praksa).

Praktični dio nastave i ispita bit će održan u prostorijama fakulteta, akademija i nastavnih baza u grupama do maksimalno 15 osoba u prostoriji, uz poštivanje epidemioloških mjera.

Također, za predmete čija je nastava u ljetnom semestru studijske 2019./2020. nepotpuno realizirana u online režimu, nastava će biti produžena za jednu sedmicu. Zaduženi su fakulteti i akademije da u tom periodu organiziraju nadoknade neodržane nastave, dodatne konsultacije i pripreme za ispit.

Shodno navedenom, završni i popravni junsko-julski ispitni rokovi se pomjeraju za jednu sedmicu. U slučaju nadoknade parcijalnih provjera znanja, nastavnici su dužni osigurati period od najmanje 15 dana između parcijalnih i završnih ispita.

Nadalje, za predmete čija nastava nije održavana u online režimu fakulteti i akademije su obavezni da je nadoknade najkasnije do 31. jula 2020., te da osiguraju održavanje parcijalnih i završnih ispita u skladu sa zakonom, statutom i pravilima studiranja, uz poštivanje epidemioloških mjera uz prethodnu pisanu prijavu svih nadoknada Univerzitetu od strane fakulteta i akademija na kojima postoji potreba za istom, sa prijedlozima kako je planiraju održati (u kojim terminima i sa kolikim grupama studenata).

Na sjednici je odobren dodatni ispitni termin u popravnom ispitnom roku za sve predmete ljetnog semestra, dok će odbrane završnih radova na svim ciklusima studija, uključujući i radne i finalne verzije doktorskih disertacija, biti moguće vršiti online i u učionici u prisustvu komisije, zapisničara i kandidata koji brani rad, uz poštivanje epidemioloških mjera.

Zaključeno je da uspostava praktičnog dijela nastave i ispita u učionici počinje nakon što budu ispunneni uslovi za vraćanje studenata u studentske domove, kao i nakon vraćanja izuzetih prostorija fakulteta u izvornu namjenu.

Naloženo je fakultetima i akademijama da za studente Univerziteta koji dolaze izvan Kantona Sarajevo i izvan Bosne i Hercegovine, a u smislu prisustva na dijelu nastave u učionici, omoguće zamjenske oblike kroz online nastavu i slično, uz obavezno javljanje studenata prodekanu za nastavu.

Prijemni ispiti će biti održani online i/ili u učionici uz prisustvo komisije, zapisničara i kandidata koji polažu prijemni ispit, u grupama ne većim od 15 osoba na jednom mjestu i uz poštivanje epidemioloških mjera.

Univerzitet je zatražio od resornog ministarstva osiguranje dodatnih finansijskih sredstava za nabavku sredstava za dezinfekciju radi poštivanja epidemioloških mjera po kojim je potrebno da visokoškolske biblioteke u skladu s mogućnostima omoguće pozajmicu i vraćanje bibliotečke građe, a rezervacija građe bit će vršena isključivo korištenjem prilagođene online usluge.

Ukoliko visokoškolska biblioteka ne koristi segment online rezervacije u COBISS-u ili neki drugi servis, rezervacije zaprima putem e-maila koji je jasno istaknut na mjestima javnih obavještenja za korisnike.

Nadalje, potrebno je odrediti dane u sedmici kada se vrši pozajmica/vraćanje građe u visokoškolsku biblioteku.

Pozajmica i vraćanje publikacija vrši se isključivo na ulazu u visokoškolsku ustanovu prema unaprijed zakazanim terminima. Na ulazu je obavezno osigurati pristup dezinfekcijskom sredstvu i pult/stol na koji se građa može spustiti, a obavezno je i držati fizičku distancu od dva metra.

Tokom rada s korisnicima, bibliotekar je dužan nositi zaštitnu opremu (masku i/ili vizir, rukavice i mantil), a korisnici su dužni prilikom preuzimanja i vraćanja građe nositi zaštitnu opremu (masku i rukavice).

Također, bibliotekar preuzetu građu odlaže u kutiju koja je obilježena datumom vraćanja i odlaže u prostoriju predviđenu za karantin na sedam dana. Visokoškolske biblioteke koje koriste automatiziranu pozajmicu u COBISS-u imaju mogućnost korištenja posebnog modula za zadržavanje građe u karanteni. Kako bi aktivirali ovaj modul potrebno je da kontaktiraju Virtualnu biblioteku BiH u Nacionalnoj i univerzitetskoj biblioteci BiH. Bibliotekar građu razdužuje nakon provedene karantene.

Ostale bibliotečke usluge odvijaju se u online okruženju: tematska pretraživanja, informacijski upiti, upis korisnika, izrada personalnih bibliografija, bilteni prinova i druge usluge, a rad čitaonica je obustavljen do daljnjeg.

Senat Univerziteta u Sarajevu je podržao Zahtjev Građevinskog fakulteta i Arhitektonskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu od 18. maja 2020., upućenog Ministarstvu za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo, Štabu civilne zaštite Kantona Sarajevo i Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu.

Senat Univerziteta u Sarajevu traži da se prostorije na navedenim fakultetima koje su zbog situacije uzrokovane pojavom koronavirusa preuređene za izolatorij, bez odlaganja vrate u prvobitno stanje, saopćeno je iz UNSA.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Mesihović i delegacija Univerziteta u Sarajevu o strateškim i razvojnim programima

Održan koncert profesorica Muzičke akademije UNSA kao dio programa Inkluzivni univerzitet

Otvorena izložba radova studentica ALU u okviru programa UNSA 'Inkluzivni univerzitet'

Promo

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

M:tel: Telefoni na rate već od 5,29 KM!