Bosna i Hercegovina     | 20.05.2020. 14:52 |

Agović: Moguće nove korekcije u budžetu BPK Goražde za 2020. godinu

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 20. maja (FENA) - Skupština Bosanskopodrinjskog kantona (BPK) Goražde jučer je usvojila izmjene i dopune Budžeta BPK za 2020. godinu u iznosu od 42.428.966 KM.

Poslanici su dali saglasnost na predloženi iznos, iako su rebalans ocijenili nerealnim.

Ministar finansija BPK-a Goražde Mirsad Agović pojašnjava da je iznos od 42,4 miliona, nešto više od dva miliona KM veći od prvobitno usvojenog budžeta, ali da je za šest posto manji ukoliko se poredi s budžetom sa uključenim razgraničenjima.

-Budžet BPK za 2020. godinu iznosio je 40.347.706 KM, a poslije završenog obračuna i knjiženja razgraničenih prihoda po članu 9. Zakona o izvršenju budžeta, taj budžet iznosio je 44.537 274 KM, dok rebalansirani iznosi 42.428.966 KM i za šest posto je manji - pojasnio je Agović.

S obzirom da su i kantonalni poslanici iznijeli zamjerke na stavku prema kojoj je sa prvobitnih 5,3 planirano oko 9,5 miliona KM grant sredstava, resorni minister pojašnjava da se ne radi  isključivo o projekcijama federalnog granta.

-Na kodu grant, stavka je povećana da bi izbalansirali prihode i rashode jer mi očekujemo i imamo najave da pomoć s nivoa FBiH i države neće biti samo u obliku granta od kredita MMF, nego i po drugim osnovama. I Evropska komisija je uputila neka sredstva prema BiH, očekujemo i pomoć u zdravstvu te po drugim osnovama a sve to smo alocirali na ovaj kod jer ne znamo tačan iznos - precizirao je Agović.

U ovoj godini najavio je i mogućnost novog rebalansa budžeta.

- Razlozi za ovakav budžet su slabije punjenje budžeta i hitna potreba da se po Zakonu za ublažavanje posljedica pandemije pokuša pomoći privrednim subjektima, posebno onima kojima je bila zabranjena djelatnost u tom periodu. Mi ćemo u svakom slučaju nastojati da se pridržavamo Zakona  o izvršenju budžeta i prioriteta za osnovno funkcionisanje kantona, to su plate i doprinosi, boračke naknde i socijalna davanja i to će se ispuniti. Pod velikim znakom pitanja su podsticaji i brojni drugi transferi koji su planirani. Njihova realizacija će zavisiti od trenda punjenja budžeta. Ovaj rebalans je proceduralno brza reakcija na aktuelnu krizu, a s obzirom da stanje još nije sagledano iz svih uglova, moguće su dodatne korekcije u ovoj godini - konstatuje ministar finansija BPK Goražde.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Objavljena preliminarna lista korisnika stipendija u BPK Goražde

Hrnjić posjetio BPK: Zajedničkim djelovanjem povećati obim poljoprivredne proizvodnje

Vlada BPK: U skupštinsku proceduru upućen prijedlog Zakona o dopunskim pravima branilaca

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta