Bosna i Hercegovina     | 20.05.2020. 14:09 |

U Goraždu organizirana akcija dobrovoljnog darivanja krvi

FENA Elma Geca

GORAŽDE, 20. maja (FENA) - Crveni križ Goražde u saradnji sa Zavodom za transfuzijsku medicinu FBiH danas je u Goraždu organizirao akciju dobrovoljnog darivanja krvi.

Kako bi se ispoštovale higijensko-epidemiološke mjere koje su na snazi, akcija je organizirana u holu Gradske dvorane "Mirsad Hurić“.

Goraždanski sportista Ajdin Bukva ističe da je konačno dobio priliku da prvi put daruje krv jer je koronavirus prekinuo njegove sportske aktivnosti.

- Uvijek sam imao želju da darujem krv, ali nisam mogao zbog sporta i treninga. Danas me nagovorio moj prijatelj, a pauza je u prvenstvu pa sam iskoristio priliku. Osjećam se super, drago mi je da konačno mogu pomoći na ovaj način nekome i mislim da bi to svi trebali činiti, kad god možemo - kazao je Bukva.

U Crvenom križu ističu da je veliki broj građana pokazao humanost na djelu te da su zadovoljni odzivom i količinama prikupljene dragocjene tečnosti.

- Akcija je počela jutros u devet sati i do 14 sati prikupljeno je 40 doza, dvije osobe su vraćene jer nisu mogle darovati krv, a još osam je prijavljeno, tako da smo zaista zadovoljni odzivom. Ovakve akcije provodimo dva puta u toku godine a pomažu nam volonteri i medicinsko osoblje - pojasnio je aktivista Crvenog križa Goražde Nermin Hodžić.

U Zavodu za trasfuzijsku medicinu FBiH takođe su zadovoljni odzivom građana Goražda koji su na ovaj način iskazali svoju humanost i solidarnost.  

-Hvala ljudima koji su zaista spremni da izađu u susret, da pokažu humanost, solidarnost sa ljudima koji su najugroženiji, a to su bolesne osobe kojima mnogo znači to što će neko pružiti ruku i darovati krv za njih. Naravno određeni broj građana je svjestan značaja darivanja krvi, a mi stalno radimo na podizanju svijesti, jer krv je jedini lijek koji se ne može drugačije nadomjestiti - kazala je doktorica Zavoda za transfuzijsku medicinu FBiH Alma Džonlagić.

Akcija dobrovoljnog darivanja krvi trajat će do 15 sati.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Grad Goražde uz podršku Italije do rješenja za gradsku dnevnu pijacu

Počeo 27. planinarski pohod 'Grebak - put života'

Goraždani traže rješavanje problema nelegalne deponije u Šišetima

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo