Bosna i Hercegovina     | 20.05.2020. 11:53 |

Savez pčelara FBiH obilježava Svjetski dan pčela

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 20. maja (FENA) - Savez pčelara FBiH obilježit će ovogodišnji Svjetski dan pčela javnom tribinom o značaju pčela za čovječanstvo, obrazovanju u pogledu odnosa prema prirodi i pčelama, medu u svakidašnjem životu ljudi i naročito o izazovima savremene upotrebe pčele i pčelinjih proizvoda za ljudsko zdravlje i ishranu.

Planirano je da poslije prestanka proglašenja stanja nesreće u FBiH tribina bude održana u Federalnom poljoprivrednom zavodu Ilidža, a bit će koncipirana na kratkom uvodnom obraćanju i tri panela od po 10 minuta.

Moderator će biti Behija Dukić sa Veterinarskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, a gošća javne tribine ambasadorica Slovenije u BiH Zorica Bukinac.

Iz Saveza podsjećaju da je 20. decembra 2017., na prijedlog Republike Slovenije, Generalna skupština Ujedinjenih naroda usvojila Rezoluciju o Svjetskom danu pčele koji se obilježava svakog 20. maja.

Tom rezolucijom pčelama i drugim polinatorima data je važnost jer su od neprocjenjive vrijednosti kada se riječ o osiguravanju globalne sigurnosti ishrane, te svaka treća kašika hrane zavisi od oprašivanja.

Iz Saveza ističu da Rezolucija afirmiše zalaganje za zdrav, "zelen" i uravnotežen razvoj, ali i borbu protiv gladi, nejednakosti, nepravde i siromaštva u svijetu, te za očuvanje prirodnog okoliša.

- Postoji više faktora koji ugrožavaju pčele, a to je da sporo zaustavljamo klimatske promjene i globalno zagrijavanje, koristimo previše pesticida, prisutan je nesavjestan rad pčelara i poljoprivrednika, nedovoljna institucionalna podrška pčelarstvu, nedovoljno finansiranje za razvoj i zdravstvenu znanost i zaštitu pčela, nedovoljna izdvajanja za edukaciju pčelara, nepostojanje savjetodavnih službi u sferi pčelarstva, nedostatak zakonskih propisa u oblasti pčelarstva, te neuređeno tržište i prisustvo krivotvorenog meda na svjetskom tržištu - saopćeno je iz Saveza pčelara FBiH.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Pčelari FBiH nisu zadovoljni prinosom meda u ovoj godini

Povodom Svjetskog dana pčela u Goraždu održana javna tribina

Svjetski dan pčela obilježen otvaranjem pčelarskog centra u Hadžićima

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta