Bosna i Hercegovina     | 20.05.2020. 10:51 |

Počela posebna sjednica NSRS o ukidanju vanrednog stanja

FENA Dušica Stanojević

BANJA LUKA, 20. maja (FENA) - Posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske (RS) na kojoj bi trebalo da se razmatra Prijedlog odluke o ukidanju vanrednog stanja za teritoriju tog bh. entiteta, počela je za danas u Banjoj Luci.

Vanredno stanje uvedeno je početkom aprila usljed situacije nastale širenjem koronavirusa.

U Vladi RS smatraju da su stvoreni preduslovi za ukidanje vanrednog stanja te da epidemiološka situacija, zbog koje je uvedeno vanredno stanje, stavljena pod kontrolu.

- Prema dnevnom pokazatelju omjer broja testiranih i broja osoba s pozitivnim rezultatom testiranja je stabilan. Nije došlo do prezasićenja kapaciteta zdravstvenog sistema u RS. Bilježi se linearan rast broja zaraženih i smatra se opravdanim uvođenje pristupa koji će nas postepeno, uz primjenu zaštitnih mjera, vraćati u redovne tokove života - navedeno je u Prijedlogu odluke o ukidanju vanrednog stanja za teritoriju tog bh. entiteta.

Na početku sjednice predsjednik entitetskog parlamenta Nedeljko Čubrilović rekao je da Narodna skupština nije bila marginalizovana tokom vanrednog stanja te da je predsjednica RS imala ustavna ovlaštenja za donošenje uredbi sa zakonskom snagom.

Na predloženom dnevnom redu 13. posebne sjednice je i Prijedlog rebalansa budžeta RS za ovu godinu, po hitnom postupku.

Rebalans budžeta iznosi tri milijarde i 613 miliona KM, što predstavlja uvećanje od 188 miliona KM, odnosno 5,5 posto u odnosu na sredstva planirana budžetskim okvirom za ovu godinu.

Ministarstvu zdravlja povećan je budžet za 29 posto, sa 213,5 na 274,5 miliona KM, a po osnovu rasta transfera Fondu zdravstvenog osiguranja usljed pandemije virusa korona.

Poslanici bi trebalo da razmatraju i izmjenu Odluke o dugoročnom zaduživanju RS za 2020., koje je sa 315 miliona povećano na 678 miliona KM.

Na predloženom dnevnom redu je i potvrđivanje akata koje je donijela entitetska predsjednica Željka Cvijanović za vrijeme vanrednog stanja, kao i Prijedlog odluke o prihvatanju zaduženja RS prema Svjetskoj banci, za dodatno finansiranje projekata registracije nekretnina.

Zasjedanje entitetskog parlamenta počelo je u konferencijskoj sali Vlade RS koja, kako su rekli iz Narodne skupštine, zadovoljava epidemiološke uslove prouzrokovane virusom korona.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Vlada FBiH donijela zaključak o usvajanju Strategije razvoja male privrede FBiH 2022-2027.

Vlada BPK odobrila sredstva za subvencioniranje ogrijeva penzionerima

Sjednica Vlade FBiH danas u Sarajevu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo