Bosna i Hercegovina     | 20.05.2020. 10:07 |

Počeo drugi nastavak sjednice Predstavničkog doma PSBiH

FENA Hana Imamović

SARAJEVO, 20. maja (FENA) - Razmatranjem Prijedloga zakona o izmjenama Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH koji su predložili poslanici Naše stranke u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Mirjana Marinković-Lepić i Predrag Kojović počeo je današnji nastavak sjednice tog doma.

Na dnevnom redu su preostale još brojne tačke dnevnog reda među kojima je i Prijedlog zakona o elektronskoj identifikaciji i uslugama povjerenja za elektronske transakcije (P.Z.E.I) koji je predložilo Vijeće ministara BiH.

Njime se uređuju uvjeti korištenja elektronskog potpisa, elektronskog pečata, elektronskog vremenskog žiga i elektronske preporučene dostave u pravnom predmetu, upravnim, sudskim i drugim postupcima.

Pred poslanicima je i Prijedlog zakona o izboru sudija Ustavnog suda BiH koje je prethodno birao predsjednik Evropskog suda za lјudska prava, a predlagači su poslanici: Nebojša Radmanović, Snježana Novaković-Bursać, Nenad Stevandić, Nenad Nešić, Jakov Galić, Obren Petrović, Dragan Bogdanić, Sanja Vulić, Ljubica Milјanović, Borjana Krišto, Nikola Lovrinović, Mijo Matanović, Predrag Kožul i Darijana Filipović u prvom čitanju.

Tim zakonskim prijedlogom definirano je da se za suca Ustavnog suda bira državljanin Bosne i Hercegovine s pravom glasa koji je istaknuti pravnik visokog moralnog ugleda.

Navedeno je da se izbor domaćih sudaca provodi tako što Predsjedništvo BiH imenuje tri domaća suca u Ustavni sud, i to dva iz Federacije BiH i jednog iz Republike Srpske. Imenovane suce od Predsjedništva BiH potvrđuje Dom naroda Parlamentame skupštine BiH natpolovičnom većinom u svakom klubu konstitutivnih naroda.

Na dnevnom redu je Prijedlog poslanika Demokratske fronte (DF) Dženana Đonlagića koji se odnosi na imenovanje Željka Bakalara za člana Centralne izborne komisije (CIK) BiH, kao i potvrđivanje imenovanja članova privremene istražne komisije Predstavničkog doma za istraživanje stanja u pravosudnim institucijama BiH čiji je predlagač poslanik Socijaldemokratske partije (SDP) BiH Nermin Nikšić.

Predviđeno je i izjašnjavanje o rezoluciji o poštovanju žrtava ustaškog režima koju su predložili poslanici Naše stranke Damir Arnaut, Predrag Kojović i Mirjana Marinković Lepić te poslanica Nezavisnog bloka Aida Baručija.

Na dnevnom redu je i više izvještaja o revizijama u institucijama BiH, kao i nekoliko komisijskih izvještaja.

(FENA) F. F.

Vezane vijesti

Vlada BPK odobrila sredstva za subvencioniranje ogrijeva penzionerima

Sjednica Vlade FBiH danas u Sarajevu

Sutra u Sarajevu sjednica Vlade FBiH

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo