Bosna i Hercegovina     | 20.05.2020. 11:04 |

Počela sjednica CIK-a o problematici provođenja Lokalnih izbora 2020. godine

FENA Alma Zukanović

SARAJEVO, 20. maja (FENA) - Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine (CIKBiH) će na sjednici koja je upravo počela razmatrati probleme u provedbi Lokalnih izbora 2020. godine, koji su raspisani za 4. oktobra ove godine.

CIKBiH je ranije ukazivao na probleme nastale zbog činjenice da još nije usvojen budžet institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2020. godinu, u kojem bi trebala biti osigurana sredstva za pripremu i provođenje lokalnih izbora u BiH.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija je, na sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH krajem prošle sedmice, kazao da Vijeće ministara BiH ima mogućnost  donijeti potrebnu odluku da se osiguraju sredstva za provođenje izbora, bez obzira na privremeno finansiranje.

Apelovao je da CIK nastavi sve izborne radnje koje su neophodne za provođenje lokalnih izbora te da problem finansiranja ostavi Vijeću ministara BiH.

Poslanici u Predstavničkom domu državnog parlamenta su uglavnom mišljenja da lokalne izbore treba održati u predviđenom roku.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Vlada FBiH donijela zaključak o usvajanju Strategije razvoja male privrede FBiH 2022-2027.

Vlada BPK odobrila sredstva za subvencioniranje ogrijeva penzionerima

Sjednica Vlade FBiH danas u Sarajevu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo