Ekonomija     | 20.05.2020. 09:38 |

Osigurana pomoć za pokretanje poljoprivredne proizvodnje u četiri bh. općine

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 20. maja (FENA) - U sklopu projekta koji podržava Vlada Švicarske, a čiji je implementator i sufinansijer Catholic Relief Services (CRS), osigurani su paketi pomoći za pokretanje poljoprivredne proizvodnje za 276 porodica s područja četiri bh. općine.

Radi se o projektu koji se realizira u partnerstvu s općinama Maglaj, Kotor Varoš, Jablanica i Pale FBiH, koje, također, osiguravaju određeni finansijski doprinos.

- Značajan broj građana BiH je tokom pandemije COVID-19 ostao bez posla. Izutetak nisu ni Maglaj, Kotor Varoš, Jablanica i Pale FBiH, gdje je prošle sedmice završena isporuka paketa za poljoprivrednu podršku za 276 porodica kako bi pokrenule samostalnu poljoprivrednu djelatnost. Paketi sadrže sjemena, đubrivo, sredstva za zaštitu bilja i leđne prskalice za tretiranje usjeva - navodi CRS u saopćenju za javnost.

Spomenuti paketi će pomoći osobama koje su izgubile posao ili koje imaju minimalne ili nikakve izglede da zadrže posao koji su obavljali prije pandemije Covid-19.

- Naša pomoć je uručena onima koji imaju predispozicije za bavljenje primarnom poljoprivrednom proizvodnjom (zemljište i određeno predznanje), a prednost imaju domaćinstva sa više članova i samohrani roditelji - rekla je direktorica programa CRS-a BiH Sanela Imamović.  

Među korisnicima ove pomoći je i porodica Stanišljević iz Kotor Varoši. Ruža i Goran imaju troje djece koje školuju, a jedini prihod je bio Goranova plata, bez koje je ostao tokom pandemije, nakon 15 godina rada.

- Pošto imamo vlastito zemljište i već smo uzorali većinu istog, neophodan nam je bio sadni materijal koji će nam omogućiti da naše domaćinstvo bude snabdjeveno povrćem-zdravom hranom - rekla je Ruža, koja smatra da su pomoć dobili u pravo vrijeme.

Zadovoljstvo realizacijom projekta iskazao je i zamjenik direktora za saradnju Ambasade Švicarske u BiH Patrick Egli.

- Drago nam je što smo u prilici pružiti ovakvu vrstu pomoći, jer će ona imati dugoročniji pozitivan utjecaj na živote građana i doprinijeti prevazilaženju teških ekonomskih posljedica pandemije na stanovništvo u ovim općinama. Da bi se postigli bolji poljoprivredni prinosi, korisnicima će na raspolaganju biti i angažirani agronomi - kazao je Egli, navodi se u saopćenju.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

TK - Očuvanje pčelinjeg fonda je cilj resornog ministarstva i Saveza pčelara

Za 16 bh. poljoprivrednika i preduzeća 1,25 miliona KM bespovratnih sredstava

Košarac: Isporučene pošiljke sadnog materijala povrća iz BiH na rusko tržište

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo