Regija     | 19.05.2020. 20:13 |

Janša: EU treba ambiciozniji plan oporavka nakon krize s Covidom-19

FENA Agencije

LJUBLJANA, 19. svibnja (FENA) - Slovenski premijer Janez Janša pozdravio je prijedlog Francuske i Njemačke o fondu za pokretanje europskog gospodarstva, uz mišljenje da bi zbog dimenzija krize zbog Covida-19 planovi za to trebali biti ambiciozniji.

 "To je dobar korak naprijed jer je 500 milijardi eura u makroekonomskom smislu doista značajan iznos, ali bi dobrodošao ambiciozniji pristup za rješavanje simetrične krize ovolikog opsega", naveo je Janša na svom twitter profilu reagirajući na objavu predsjednice Europske komisije Ursule von der Leyen, koja je također  pozdravila i podržala francusko-njemački prijedlog.

 Slovenski premijer bio je među potpisnicima pisma lidera više članica EU-a iz srednje i južne Europe koji su predlagali raspisivanje tzv. koronaobveznica sa zajedničkim  jamstvom EU-a kako bi se pod što je moguće povoljnijim uvjetima na financijskom tržištu mogle zaduživati i članice koje je kriza nastala zbog pandemije Covida-19 najviše pogodila.

 Janša je u utorak na twitteru također objavio da je o fondu za oporavak nakon krize izazvane pandemijom i višegodišnjem financijskom planu EU-a  razgovarao s talijanskim premijerom Giuseppeom Conteom.

 "Obojica smo bili suglasni da za pobjedu nad ovom krizom i pomoć poduzećima i obiteljima trebamo ambiciozan plan Europske komisije. To je od vitalnog značenja za to da Europska unija i zajedničko europsko tržište dožive oporavak", naveo je Janša.

 Njemačka kancelarka Angela Merkel i francuski predsjednik Emmanuel Macron objavili su u ponedjeljak na konferenciji za novinare nakon razgovora videovezom da zajednički predlažu uspostavu fonda za oporavak u visini od 500 milijardi eura.

 Macron i Merkel objavili su u zajedničkoj izjavi prijedlog da se ovlasti Europsku komisiju da u ime EU-a posuđuje novac na tržištima kapitala. Tako bi se uspostavio fond za oporavak težak 500 milijardi eura, iz kojeg bi se dodijeljivala bespovratna pomoć najteže pogođenim zemljama i sektorima u koronakrizi.

 Predsjednica Komisija Ursula von der Leyen je u ponedjeljak u prvoj reakciji na njemačko-francuski prijedlog izjavila da on "ide u smjeru onoga koji priprema Komisija i koji će također uzeti o obzir stajališta svih država članica i Europskog parlamenta", prenosi Hina.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

EU izmijenila pregovarački okvir sa Srbijom, obuhvaćene obveze iz Ohridskog sporazuma

Michel traži oprez prema pomjeranju roka za provedbu plana oporavka EU

Norveška bi trebala ubrzati usvajanje pravila i propisa EU

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana