Bosna i Hercegovina     | 19.05.2020. 16:32 |

PDPSBiH: Nema podrške za hitno usvajanje zakona o uštedama

FENA Hana Imamović

SARAJEVO, 19. maja (FENA) - Nakon okončanja jednosatne pauze u zasjedanju Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine obavljena je rasprava o Zakonu o PDV-u, a o njemu će se poslanici izjašnjavati nakon što rasprave sve tačke dnevnog reda.

Poslanik Naša stranke Predrag Kojović upozorio je da je ova kriza potpuno drugačija od svih ranijih kriza i ne može se uticati na njenu dubinu i trajanje jer je vrijeme kada je to bilo moguće prošlo, a da ništa nije urađeno što je bilo potrebno i što su uradile druge države.

Koliko će dugo trajati recesija zavisit će od toga kako će se dalje reagirati, smatra Kojović, napominjući da će biti izgubljeno 10 posto odnosno nešto više od tri milijarde dolara BDP-a i BiH se može samo zaduživati zbog čega je potrebna opreznost.

- Zato mi je nevjerovatno da svi iz Vijeća ministara BiH nisu tu u ulozi predlagača i sve ovo je trebalo mnogo ranije doći od njih. Ova mjera je skromnih ekonomskih efekata i pomoći će trenuto preživljavanju nekih firmi, ali bio bi važno spasiti ono što se može - dodao je.

Po okončanju rasprave o ovoj tački dnevnog reda, bez poslaničke rasprave nije prihvaćen zahtjev poslanika Naše stranke Damira Arnauta za razmatranje Prijedloga zakona o vanrednim mjerama štednje u institucijama Bosne i Hercegovine uslјed pandemije COVID-19 po hitnom postupku.

Predlagač je pojasnio da se ovim zakonom uvode najradikalnije mjere štednje u bh. institucijama od Dejtona do danas i predviđeno je da se sve uštede usmjere na odgovor na ekonomske posljedice pandemije.

Predloženo je da se za sve zaposlene ukine regres, jubilarne naknade, a za izabrane dužnosnike dnevnice, stimulacije, topli obrok, te tjelohranitelji osim za Predsjedništvo i još neke kategorije i još neke mjere.

Pojasnio je da je zakon u parlamentarnu proceduru dostavljen 30. marta i u trenutku kada još nije bilo negativnih posljedica što, smatra, da to ne ostavlja sumnju da je upućen u pravom trenutku, ali nisu praćeni interesi građana i privrede te za njegovo usvajanje još uvijek postoji hitnost.

Za hitni postupak nije bilo dovoljno entitetske većine te je predsjedavajući Doma Nebojša Radmanović (Savez nezavisnih socijaldemokrata - SNSD) kazao da će se o tome naknadno o njemu usaglašavati.

Poslanici su prihvatili da po hitnom postupku razmatraju Prijedlog zakona o dopuni Zakona o akcizama u BiH poslanika Naše stranke Predraga Kojovića, Mirjane Marinković-Lepić i Damira Arnauta te poslanice Nezavisnog bloka Aide Baručije.

Tokom rasprave poslanica Baručija je istaknula da je zakon potrebno usvojiti zbog potrebe za dezinfekcijskim sredstvima, a posebno je zbog popuštanja mjera potrebno još više tih sredstava kako bi se ispoštovale preporuke kriznih štabova. Zakonom bi se olakšalo bh. proizvođačima proizvodnja tih sredstva, ocjenjuju predlagači zakona.

Poslanik Stranke demokratske akcije (SDA) Šemsudin Mehmedović podsjetio je da se o akcizama razgovara duže vrijeme, a sada je to još i važnije zbog hemijske industrije te je istaknuo da je u Srbiji denaturirani alkohol oslobođen poreza na uvoz.

Zatražio je da predlagač zakonko rješenje produži na trajni rok, a ne do kraja godine u čemu ga je podržao poslanik Socijaldemokratske partije (SDP) Nermin Nikšić. 

O ovoj dopuni Zakona o PDV-u i izmjenama Zakona o akcizama poslanici će se izjašnjavati nakon što obave raspravu o svim tačkama dnevnog reda.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Vlada FBiH donijela zaključak o usvajanju Strategije razvoja male privrede FBiH 2022-2027.

Vlada BPK odobrila sredstva za subvencioniranje ogrijeva penzionerima

Sjednica Vlade FBiH danas u Sarajevu

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo