Bosna i Hercegovina     | 19.05.2020. 15:43 |

Obilježena 28. godišnjica zločina na Mostini u Čajniču

FENA Elma Geca

ČAJNIČE, 19. maja (FENA) - Na lokalitetu Lovačkog doma Mostina kod Čajniča danas je obilježena 28. godišnjica zločina u kojem je ubijeno više od 40 bošnjačkih civila iz ovog mjesta.

Na skupu čiji je organizator Muftijstvo goraždansko i Medžlis IZ Čajniče, a koji je zbog pandemije koronavirusa bio skromniji od prethodnih godina, proučena je dova te položeno cvijeće.

Na današnji dan 1992. godine 42 bošnjačka civila iz Čajniča zarobljeni su i dovedeni u Lovački dom Mostina gdje su nakon mučenja koje je trajalo danima, ubijeni. Među njima je bio i Mehmed Fazlagić, otac Hanke Jelašković, tada desetogodišnje djevojčice.

-Otac je radio na poslu i došao kući. Rekao nam je da mora ići do grada da donese potvrdu da nema oružja na svoje ime, a da će zauzvrat dobiti brašno, jer bila je nestašica, on se bojao da nas četvero ne ostanemo gladni. Sa sobom je poveo sestru Nirzamu koja je imala devet godina koja se vratila sama kući. Nikad nismo pronašli njegove kosti. Moja mama nije doživjela da ukopamo oca i da mu na mezaru proučimo Fatihu - priča Jelašković.

Istu sudbinu doživio je i Mirsad Bakal čiji je sin Emin danas takođe bio na Mostini.

- U maju 1992. godine u Čajniču se desio genocid. Iz mog sela koje je potpuno spaljeno svi Bošnjaci su protjerani, a među 17 muškaraca koji su svezani provedeni kroz Čajniče i dovedeni na ovaj lokalitet i zvjerski lividirani, bio je i moj otac - kazao je Bakal.

Potpredsjednik Skupštine općine Čajniče Izet Alihodžić podsjetio je da je tokom agresije na podučju Čajniča ubijeno više od 100 bošnjačkih civila, te da se za posmrtnim ostacima mnogih još uvijek traga.

- Svi ovi koji su dovedeni ovdje nisu nikome nista zlo mislili niti su bilo šta namjeravali loše učiniti, ali su mučeni i ubijeni na najsvirepiji mogući način. Mnogi od tih ubijenih 42 Bošnjaka čak su učestvovali i u gradnji Lovačkog doma na Mostini, da bi na kraju tragično u njemu i završili, jer su se drugačije molili Bogu. Naša je obaveza da iz godine u godinu obilježavamo ovaj događaj - kazao je potpredsjednik Skupštine opštine Čajniče Izet Alihodžić.

Uz učenje dove i polaganje cvijeća, sa Mostine je danas upućen i apel nadležnim institucijama da pronađu posmrtne ostatke stradalih i kazne počinioce i nalogodavce zločina.

Za zločin na Mostini do sada su pred Sudom BiH osuđeni Milun Kornjača i Milorad Živković, dok su ostali učesnici i dalje na slobodi.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Obilježavanje 30. godišnjice formiranja Petog korpusa Armije Republike BiH

Mreža za izgradnju mira - Da sve žrtve genocida u Srebrenici pronađu konačni smiraj

Na Zagrebačkim fontanama svjetlosna projekcija cvijeta 'Sjećanje'

Promo

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo

TP 'Intera' Mostar: Radionica o digitalizaciji procesa u MSP

Alma Ras: Slavimo uspjeh s uposlenicima od preko deset i dvadeset godina izvrsnosti