Bosna i Hercegovina     | 19.05.2020. 15:09 |

Zvizdić: Moramo pomoći realnom sektoru

FENA Aida Kovač

SARAJEVO, 19. maja (FENA) - Zamjenik Predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH (PSBiH) Denis Zvizdić (SDA), o čijem Prijedlogu zakona o dopuni Zakona o porezu na dodatu vrijednost raspravajalju poslanici na današnjoj sjednici, u pauzi je izjavio novinarima kako misli da je ovo pravi lakmus papir da li će PSBiH usvojiti ovaj zakon i na takav način dati svoj odgovor na ekonomske posljedice pandemije.

- Usvajanje ili neusvajanje ovoga zakona, koje će uslijediti poslije glasanja, je pravi lakmus papir da li Predstavnički dom PSBiH želi pomoći privrednicima, da li želi pomoći realnom sektoru, da li želimo povećati likvidnost privrede, da li želimo sačuvati novac u novčanim tokovima i na takav način pomoći svim poslodavcima u saniranju ekonomskih posljedica koje su uzrokovane pandemojom koronavirusa - smatra Zvizdić.

Po njegovim riječima, samo bi na primjer u Federaciji BiH, u skladu s analizom Udruženja poslodavaca FBiH, pomjeranje roka za prijavu i plaćanje PDV-a na kraju mjeseca oslobodilo između 100 i 150 miliona KM.

- Slična situacija je, s manjim iznosima i u RS-u, koji bi ostali na raspolaganju privrednicima, omogućili im da ponovo uspostave privredne tokove i što je najvažnije da sačuvaju radna mjesta - kazao je Zvizdić.

Ono što je važno, istaknuo je on, jeste da javni sektor mora učestvovati u saniranju ekonomskih posljedica uzrokovanih pandemijom koronavirusa.

- Moramo pomoći realnom sektoru koji puni budžete i bez kojeg nema niti budžeta niti funkcioniranja javnog sektora. Uostalom tako nešto je podržalo, imamo danas informaciju, izvještaj Vijeća Evropske unije, kojim se traži od svih nivoa vlasti u BiH da se pomogne mikro, malim i srednjim preduzećima, kako bi prevazišli ekonomske probleme s kojima se suočavamo - naveo je Zvizdić.

Kazao je da su, po njegovom mišljenju, ti problemi tek nastali i prave posljedice će se osjetiti  u drugoj polovini ove godine „ako pored ovoga zakona, Vijeće ministara BiH i drugi nivoi - od općina, kantona, entiteta pa do Vijeća ministara BiH hitno, a neki su to već uradili, ako svi ne izađu sa setom mjera koji će isključivo imati svrhu da se pomogne realnom sektoru, da se posebno pomogne onim oblastima privrede koji su u ovom trenutku najugorženiji posljedicama pandemije koronovirusa“.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Zvizdić čestitao Dan Armije RBiH: Danas se s ponosom sjećamo najboljih sinova i kćeri BiH

Kovačević u Tirani u odvojenim susretima razgovarao s Linditom Nikollom i Majlindom Dhukom

Delegacija PSBiH na zasjedanju Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope u Strazburu

Promo

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana

Kampanja 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'