Bosna i Hercegovina     | 19.05.2020. 14:47 |

Obiteljski liječnici na prvoj liniji fronta u doba pandemije koronavirusa

FENA Saopćenje

MOSTAR, 19. svibnja (FENA) - Svjetski dan obiteljskih liječnika (eng. World Family Doctor Day-FDD) obilježava se 19. svibnja svake godine počev od 2010. godine kada ga je WONCA (eng. World Organization of Family Doctors) prvi put proglasila i postao je dan kada se ističe uloga i doprinos obiteljskih liječnika u zdravstvenim sustavima širom svijeta.

Događaj je prilika da se prepozna središnja uloga ove specijalizacije u pružanju osobne, sveobuhvatne i kontinuirane zdravstvene zaštite za sve naše pacijente. To je ujedno i prilika da se proslavi napredak koji je postignut u obiteljskoj medicini i poseban doprinos obiteljskih liječnika na globalnoj razini, napisala je prof. dr. Larisa Gavran, spec. obiteljske i opće medicine u povodu Svjetskog dana.

Tema obilježavanja Dana za 2020. godinu je "Obiteljski liječnici na prvoj liniji fronta", a čiji je cilj bio istaknuti temu koja je relevantna za izazove i odgovornosti obiteljskih liječnika u novoj globalnoj epidemiji koronavirusa.

Naaglasila je kako obiteljski liječnici imaju ključnu ulogu u upravljanju i kontroli pandemije, kao i njihovu ključnu ulogu kao "Prvih i zadnjih sa pacijentom" koji je i moto obilježavanja ovogodišnjeg FDD.

"Sve organizacije članice WONCA razvile su vlastitu temu za ovogodišnji FDD, ovisno o lokalnim prioritetima, te smo tako mi u Bosni i Hercegovini željeli posebno istaći kakva je bila naša uloga u stavljanju pod kontrolu ove nove infektivne bolesti", napisala je dr. Gavran.

Neki od nas, navela je,  su radili kako na dizajniranju i implementaciji procedura za rad u covid 19 ambulantama, te na izradi algoritama za zbrinjavanje i nadzor oboljelih. Pratitili smo i primjenjivali preporuke Federalnog kriznog stožera te  "Preporuke za rad obiteljskih ljekara za vrijeme covid -19 pandemije" koje je kao priručnik pripremilo naše Udruženje doktora obiteljske medicine, ali smo učili i na osnovu osobnih iskustava.

Rad timova obiteljske medicine sastojao se od odlazaka u kućne posjete te uzimanja briseve kod svih pacijenta sumnjivih na Sars Cov2. Lakši i srednje teški pacijenti transportovani su u izolatorije Kliničkih centara ili županijskih bolnica. Kolege su radile i sada rade u covid ambulantama koje postoje  u svakom Domu zdaravlja u čijem sustavu su trijažni punktovi, ambulante za pregled pacijenata sa febrilnim stanjima, te na punktovima za uzimanje briseva.

Testirali smo, dodaje, se i svoje kolege zdravstvene radnike, zaposlene i  korisnike usluga gerontoloških centara, uposlenike domova za nezbrinutu djecu, te radnike u vrtićima. Specifičnost rada kolega u Kantonu Sarajevo je i 24 satni rad u tzv. "call centrima" gdje su primali na tisuće poziva zabrinutih građana kojima su davali savjete o kontroli kroničnih nezaraznih bolesti. Također i 24 satna telefonska dostupnost liječnika u Mostaru je bila od značajne pomoći pacijentima, pružajući im osjećaj sigurnosti. Svo vrijeme nije izostajala medicinska uslugu i migrantskim centrima kao što je Ušivak i Blažuj.

Iako su, piše dr. Gavran, neki od nas i sami oboljeli ili bili u izolaciji zbog izravnog kontakta sa oboljelima, rad za mnoge od nas nije prestajao.

"Uvijek smo bili ali i sada smo na 'prvoj liniji fronta' u okršaju protiv bolesti i borbi za zdravlje naših pacijenata, ljekari kojima se pacijenti prvima ali i zadnjima obraćaju očekujući od nas razumijevanje i pomoć. Mi vjerujemo da su naši pacijenti mogli osjetiti našu odlučnost da istrajemo u ovoj ali i u svim slijedećim bitkama za zdravlje naših pacijenata", uklazala je ona.

"Unatoč nametnutom i rastućem administrativnom opterećenju te neadekvatnim uvjetima rada s gotovo nemogućim načinima napredovanja u struci, ponižavanjem rada od strane kolega na višim razinama zdravstvene zaštite te prijetećem smanjenju broja novih specijalizanata (koji su garant opstojnosti ove struke) mi liječnici obiteljske medicine u BiH odlučno kročimo i borimo se sa poštenjem, znanjem i ljubavlju prema svom poslu i radu sa pacijentima", ustvrdila je dr. Gavran.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

Uz Svjetski dan štednje - Rast depozita pouzdan znak povjerenja u bankarski sektor BiH

U Mostaru se obilježava Svjetski dan borbe protiv trgovine ljudima

Danas je Svjetski dan osoba s Down sindromom

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana