Svijet     | 19.05.2020. 14:08 |

UN: Porastao broj civilnih žrtava u Afganistanu

FENA Internet

KABUL,  19. maja (FENA) - Ujedinjene nacije  saopćile su u utorak da je broj civilnih žrtava u Afganistanu porastao na 380 u aprilu, izražavajući duboku zabrinutost „teškim pogoršanjem“ poštovanja međunarodnog humanitarnog prava dok Sjedinjene Države povlače vojnike iz te zemlje i pokušavaju osigurati postizanje mirovnog sporazuma.

Nove brojke uslijedile su nakon šokantnog napada prošle sedmice na porodilište u Kabulu u kome su ubijene 24 osobe, među kojima su i novorođene bebe.

Broj civilnih žrtava pripisanih talibanskim napadima porastao je za četvrtinu u aprilu u odnosu na isti mjesec u prošloj godini, i iznosi 208 ljudi, dok je broj žrtava pripisanih napadima afganistanskih snaga sigurnosti porastao za 38 posto, i iznosi 172 osobe, sudeći po provizornim podacima UN-ove Misije za pomoć Afganistanu.

- Pozivam na prekid borbi i apelujem na strane da poštuju međunarodno pravo kako bi se zaštitili civili - izjavila je Deborah Lyons, specijalna izaslanica generalnog sekretara UN-a za Afganistan.

Sjedinjene Države poslale su svog mirovnog posrednika u Dohu i u Kabul da izvrši pritisak na afganistansku vladu i talibanske pobunjenike da ponovo pokrenu zakočene mirovne pregovore, nadajući se da će započeti odmah nakon što su afganistanski predsjednik Ashraf Ghani i njegov suparnik  Abdullah Abdullah potpisali sporazum o diobi vlasti.

Nasilje se pojačalo čak i nakon američko-talibanskog sporazuma od 29. februara o povlačenju stranih vojnika pod američkim vodstvom u zamjenu za talibanske sigurnosne garancije. Talibani su odbacivali višestruke pozive afganistanske vlade za primirjem.

Nakon napada na porodilište prošlog utorka, za koji su talibani negirali odgovornost, afganistanske vladine snage prešle su iz defanzivne u ofanzivnu poziciju.

Talibanski portparol Zabihullah Mujahid u saopćenju je odbacio izvještaj UN-a, nazivajući ga „propagandom“ vlade u Kabulu, prenosi Reuters.

 

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Broj ubijenih Palestinaca u Pojasu Gaze porastao na 32.552

Broj ubijenih Palestinaca u izraelskim napadima od 7. oktobra porastao na 32.490

Palestinsko ministarstvo zdravstva: U izraelskim napadima u Gazi 32.333 ubijenih

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom