Regija     | 19.05.2020. 13:03 |

U Sloveniji samo jedan novi slučaj koronavirusa, spašava se turizam

FENA Agencije

LJUBLJANA, 19. svibnja (FENA) - U Sloveniji je u zadnja 24 sata potvrđena jedna nova zaraza koronavirusom, a nije zabilježen nijedan novi smrtni slučaj, objavila je u utorak slovenska vlada koja sada zbog dobre epidemiološke situacije nekim mjerama nastoji potaknuti otvaranje turizma.

U bolnicama su trenutno 24 pacijenata s covidom-19, od čega pet na odjelima intenzivne njege, a broj hospitaliziranih i dalje je u padu.

Od početka epidemije zabilježeno je ukupno 1467 slučajeva zaraze, pretežno u središnjem dijelu države, od čega je najviše infekcija bila na području ljubljanske regije (417), a nakon toga oko Celja (307).

Nakon što je početkom tjedna došlo do ponovnog otvaranja škola i svih trgovina, najveća pažnja zbog dobre epidemiološke situacije u Sloveniji posvećuje se mogućem spašavanju dijela turističke sezone, prenosi Hina.

Znatnija relaksacija režima na granici za sada temeljem bilateralnog dogovora vrijedi s Hrvatskom, a vode se razgovori i s vladama drugih susjednih zemalja.

No,  vodeći  predstavnici slovenskih turističkih tvrtki upozorili su u utorak da toj djelatnosti prijeti propast ako vlada ne produži mjeru  subvencioniranja  plaća radnika na "čekanju" u toj djelatnosti s obzirom da su rezervacije gostiju trenutno "na nuli".

Ako se ta mjera produži za samo jedan mjesec, a ne do kraja godine, kako je danas predložila vlada, u slovenskom turizmu bit će izgubljeno 20.000 radnih mjesta, odnosno skoro trećina a hoteli i drugi turistički kapaciteti bit će u sredini ove ljetne sezone nelikvidni, upozorili su u Ljubljani na konferenciji za novinare vodeći ljudi hotelskih i drugih turističkih tvrtki.

Navode da su vaučeri, odnosno tzv. "turistički bonovi" u visini 200 eura  koje vlada trećim paketom pomoći zbog posljedica epidemije namjerava podijeliti svim punoljetnim državljanima samo "kratkoročna" a ne sistemska mjera, te da postoji opasnost od velikog gubitka radnih mjesta, a kasnije i rasprodaje slovenskih turističkih objekata po niskim cijenama.

Kako dodaju, zakonskim prijedlogom po kojemu bi mjera pomoći turizmu vrijedila još samo mjesec dana vrlo su razočarani i smatraju ga "neprihvatljivim" s obzirom da se obećavalo da će se subvencioniranje turizma koji je u epidemiji doživio najviše štete nastaviti sve do kraja ove godine.

Uz to predstavnici slovenske turističke industrije upozorili su da su granice s Italijom, Austrijom i Mađarskom za uobičajene turističke prijelaze još uvijek zatvorene, da u normalnim sezonama 75 posto noćenja u Sloveniji ostvaruju stranci, te da 60 posto stranih turista dolazi upravo iz Austrije, Italije i Njemačke.

(FENA) M. K.

Vezane vijesti

Golob vjeruje da će Plenković formirati novu hrvatsku vladu

Ambasador Slovenije posjetio IDDEEEA-u - Prijateljski odnos Slovenije prema BiH

Ministrica Pozder: Turizam je naša ekonomska prilika i moramo je zgrabiti

Promo

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana