Bosna i Hercegovina     | 19.05.2020. 12:27 |

Turković na videokonferenciji ministara vanjskih poslova Balkana i zvaničnka EU

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 19. maja (FENA) - Zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara i ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković učestvovala je danas na videokonferenciji ministara vanjskih poslova zemalja zapadnog Balkana i visokih zvaničnika EU iz pojedinih zemalja članica. 

Ministrica Turković je u okviru videokonferencije razgovarala s evropskim povjerenikom za politiku susjedstva i proširenje Olivérom Várhelyijem, te brojnim ministrima vanjskih poslova iz pojedinih zemalja članica Evropske unije.

U fokusu konferencije bili su mjere oporavka i daljeg suzbijanja širenja pandemije COVID-19, prospekti jačanja regionalne saradnje i EU integracijskih kapaciteta zemalja zapadnog Balkana u post-COVID-19 periodu, u kontekstu zaključaka i deklaracije usvojenih na nedavno okončanom Samitu EU - zapadni Balkan u Zagrebu, pod hrvatskim predsjedavanjem Vijećem EU.

Prepoznata je i potvrđena kontinuirana predanost Evropske unije u pogledu proširenja i pridruživanja, te daljem jačanju institucionalne saradnje sa zapadnim Balkanom, primarno u oblastima koje se oslanjaju na razvijanje kapaciteta u transportu, trgovini i turizmu. Ponovljena je i naglašena predanost EU u izdvajanju planiranih sredstava EU za zapadni Balkan i implementaciji projekata koji će ojačati politički, ekonomski i sigurnosni prioritet čitave regije. Cilj ove podrške su adresiranje trenutnih zdravstvenih i humanitarnih poteškoća nastalih uslijed pandemije COVID-19, a također socijalni i ekonomski oporavak regije.

Ministrica Turković je naglasila značaj nastavka provedbe neophodnih reformi sa ciljem što bržeg uključenja naše zemlje u EU integracije, te neophodnost daljeg jačanja regionalne saradnje u svim oblastima od primarnog interesa za ekonomije svih zemalja zapadnog Balkana i EU. Navela je da se Evropska unija još jednom dokazala kao strateški partner u borbi protiv širenja COVID-19, te iskazala uvjerenje da će Evropska unija podržati realizaciju brojnih regionalnih projekata što je prije moguće, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MVPBiH.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Novoimenovani ambasador Pakistana uručio kopije akreditivnih pisama

Webinar o povećanju vidljivosti ekonomske diplomatije MVP-a BiH i promovisanju mogućnosti ulaganja

Ministar Konaković primio u nastupnu posjetu ambasadora Kraljevine Bahrein za BiH

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta