Bosna i Hercegovina     | 19.05.2020. 10:34 |

Vlada USK će isplaćivati naknadu za treće i svako naredno rođeno dijete

FENA Muhamed Sadiković

BIHAĆ, 19. maja (FENA) - Vlada Unsko-sanskog kantona (USK) je, na prijedlog Kantonalnog ministarstva zdravstva, rada i socijalne politike, usvojila Odluku o isplati naknade za treće i svako naredno rođeno dijete u porodici nastanjenoj u tom dijelu Bosne i Hercegovine.

- Ovogodišnjim budžetom planirana je potpora demografskog razvoja iznosom od  200.000 KM. Odlukom je utvrđena naknada za treće i svako naredno rođeno dijete u visini od 500 maraka jednokratno, a pravo na naknadu ostvaruje roditelj sa prebivalištem u Unsko-sanskom kantonu - saopćeno je iz Vlade USK.

Na redovnoj sjednici donesena je i Odluka o prenamjeni sredstava zbog ublažavanja posljedica uzrokovanih koronavirusom. Tako je za poticaje u poljoprivredi i poljoprivrednoj proizvodnji prenamijenjeno 2.360.000 KM.

Prihvaćeno je i mišljenje Ministarstva financija o Inicijativi skupštinske zastupnice Fatke Kulenović za izmjene i dopune Zakona o porezu na imovinu i porezu na naslijeđe i poklon.

- Zatraženo je dodavanje člana kojim se porez na promet nekretnina ne plaća, ukoliko državljanin BiH do 35 godina starosti i sa prebivalištem u Unsko-sanskom kantonu prvi put kupuje stan ili kuću i time rješava stambeno pitanje. Ovo je predviđeno za veličinu nekretnine od 20 metara kvadratnih po članu porodičnog domaćinstva, kojima se smatraju bračni drug i maloljetna djeca. Inicijativa se smatra opravdanom, s obzirom da je cilj poduzimanje demografskih mjera sa pozitivnim efektom, usmjerenim na smanjenje iseljavanja stanovništva -, navedeno je u zvaničnom saopćenju Vlade Unsko-sanskog kantona.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Čitluk: Miletićeva maslinova ulja ostvaruju vrhunske rezultate (VIDEO)

Proizvođači presadnica traže više sredstava iz federalnog proračuna

Bradara i Hrnjić na Kupresu: Podrška lokalnoj proizvodnji

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom