Stranačke aktivnosti     | 18.05.2020. 16:50 |

Saopćenje za javnost Naše stranke

FENA Saopćenje


Vildana Alibabić: Obrtnicima je obećana pomoć i moraju je dobiti
U budžetu USK je za saniranje posljedica pandemije u privredi izdvojeno 2,5 miliona KM. Objavljen je javni poziv za dodjelu budžetskih sredstava za isplatu dijela plaća za mjesec mart i april 2020. Iz tog poziva ispuštena je većina obrtnika. Vildana Alibabić, zastupnica Naše stranke u Skupštini USK, to smatra diskriminacijom.
„U Unsko-sanskom kantonu djeluje oko 3.800 obrta i zapošljavaju oko 8.000 ljudi, od čega je blizu 50% vlasnika obrta, samozaposlenih ljudi koji su prema dosadašnjim postupcima definitivno diskriminirani u pravu na ostvarivanje pomoći.
Naša stranka zahtjeva da se u pomoć od 2,5 miliona KM uključe obrtnici, ravnopravno s drugim poduzetnicima i trgovcima. Podsjećam da su mnogi obrti imali potpunu zabranu rada, a prijavili su se za pomoć jer im je ona bila obećana. Dva puta je to obećanje iznio ministar privrede Nijaz Kadirić. Morao bi ispuniti svoje obećanje tim više jer još nije sigurno da li će obrtnici biti pomognuti s federalnog nivoa.
Također, jako je važno da svi koji su se prijavili za pomoć, a ne ostvare to pravo u ovom pozivu, budu obuhvaćeni u slijedećem krugu javnog poziva, kad se formira najavljeni fond od 10 miliona KM.
Ovdje treba naglasiti i da su u periodu zabrane rada obrtnici odjavili svega desetak radnika te da spadaju u najsavjesnije platiše kad su u pitanju obaveze prema državi. Ako im pomoć izostane, u šestom mjesecu će uslijediti masovno odjavljivanje obrta.
Želim naglasiti da je Naša stranka u martu uputila inicijative da se u ministarstvima privrede i poljoprivrede USK pristupi modelu formiranja stručnih timova, dijagnosticiranju, analitici i razvoju procedura, te da se na osnovu takvog rada plasiraju interventna sredstva. Formirane su radne grupe u oba ministarstva. U radnoj grupi za privredu su neki dobri poznavaoci stanja i poduzetnici i vjerovali smo u njihovu pravilnu prosudbu, međutim prijedlog radne grupe nije u potpunosti ispoštovan i većina obrtnika je izostavljena. Ovog puta tražimo jasne, obavezujuće garancije nadležnih da će pomoć biti dodijeljena i obrtnicima, u suprotnom nećemo podržati nikakav program pomoći koji je diskriminatoran.“

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo