Ekonomija     | 18.05.2020. 13:47 |

Bečka elektroprivreda 'Wien Energie' osnovala Startup d.o.o.

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 18. maja (FENA) - Gradska elektroprivreda "Wien Energie", ujedno i najveći distributer električne energije u Austriji, saradnju sa novim i mladim firmama podigla je na viši nivo.

Osnivanjem "Smartworks Innovation GmbH & Co KG", stopostotne kćerke firme "Wien Energie" i najvećeg austrijskog komunalnog preduzeća "Wiener Stadtwerke" osigurat će dugoročnu saradnju sa startupovima. U fokusu su inovacije na teme energije, digitalizacije i pametnih gradova, prenosi Eurocomm - PR Sarajevo. 

U prve dvije godine novoj firmi je na raspolaganju kapital od pet miliona eura, a planirane su investicije u visini do 500.000 eura po startup projektu. Do sada je gradska elektroprivreda "Wien Energie" organizovala takmičenja za startupove, tako da ulogu investitora smatraju logičnim slijedom. Prednost kod ulaganja imaju investicije u ranim fazama razvoja, dok startupovi sa već ostvarenim udjelom na tržištu ne spadaju u ciljne projekte.

Saradnja sa Wien Energie koja u dinamičnoj bečkoj regiji opslužuje dva miliona korisnika osim s finansijske strane, startupovima otvara pristup postojećoj infrastrukturi, stručnosti i testnim korisnicima.

 

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Potvrđena reputacija Beča kao evropske prijestolnice djetlića

Bečki bazeni spremni za otvaranje sezone

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom