Bosna i Hercegovina     | 18.05.2020. 13:08 |

U BiH stigao prvi kontingent pomoći Poljske u borbi protiv pandemije (VIDEO)

FENA Hana Imamović

SARAJEVO, 18. maja (FENA) - Primopredaja pomoći koju je za Bosnu i Hercegovinu osigurala Republika Poljska u vidu 50.000 zaštitnih hirurških maski i hiljadu litara sredstva za dezinfekciju izvršena je danas na Međunarodnom aerodromu Sarajevo.

Ambasador Poljske u BiH Jaroslav Lindenberg pojasnio je da je pomoć osigurana nakon inicijative poljskog predsjednika Andrzeja Dude i predana je vojnom kontingentu u okviru EUFOR-a i ona će odmah biti dostavljena Ministarstvu sigurnosti koje koordinira i distribuira medicinsku pomoć.

Kao je ambasador naveo, u pitanju je prvi dio pomoći jer bi sljedeće sedmicu u BiH kamionima trebala biti dopremljena pomoć, a tada bi trebalo stići oko 100.000 hirurških maski te 10.000 litara sredstva za dezinfekciju.

- Tu pomoć osigurala je Vlada Poljske i bit će osigurana za svih šest zemalja zapadnog Balkana te će svaka zemlja dobiti istu količinu pomoći - dodao je Lindenberg ističući da je ova pomoć izraz njihove evropske solidarnosti u borbi protiv pandemije.

Naglasio je da je ova pomoć rezultat i tradicionalno dobrih prijateljskih odnosa između dvije zemlje, a Poljska je zainteresirana za zemlje zapadnog Balkana podsjećajući da je u Poljskoj prošle godine organiziran Samit zemalja zapadnog Balkana u okviru Berlinskog procesa.

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Fahrudin Radončić kazao je da je Vijeće ministara BiH donijelo Odluku o traženju međunarodne pomoći u cilju sprečavanja širenja koronavirusa (Covid-19).

- Predsjednik Poljske i nama prijateljska Poljska reagirali su na taj bh. zahtjev te su danas uručili jednu donaciju, ali je još važnija poruka koju smo dobili od zemlje članice Evropske unije i cijele EU da je BiH prostor i država o kojoj oni vode računa i u najtežim trenucima - naglasio je Redončić.

Stoga je ministar sigurnosti zahvalio i predsjedniku i građanima Poljske jer su osigurali ovu vrijednu donaciju.

Pogledajte http://fena.ba/video/4482

Preuzmite https://drive.google.com/drive/folders/1qryRaa9j7VjjneUB_FWnRz8RLpQYR2w5?usp=sharing

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Zvaničnici iz 36 zemalja i agencija UN-a na Kipru razgovaraju o pomoći opkoljenim Palestincima

Brod s 200 tona pomoći za Gazu krenuo sa Kipra

Von der Leyen najavila otvaranje koridora s pomoći za Palestince između Kipra i Gaze

Promo

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!