Bosna i Hercegovina     | 18.05.2020. 10:33 |

Uspješno okončan projekt INZ o reproduktivnom zdravlju djevojčica

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 18. maja (FENA) - Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica (INZ) je i pored pandemije koronavirusa (Covid-19), uspješno okončao projekt edukacije djevojčica o njihovom reproduktivnom zdravlju “Zdrave, snažne, edukovane”.

Projektom je obuhvaćeno više od 2.300 djevojčica uzrasta šestog razreda osnovnih škola, u 75 škola i više od 200 školskih objekata u dvanaest općina i gradova Zeničko-dobojskog kantona, saopćio je INZ. 

U prvom dijelu projekta, do početka pandemije koronavirusa Covid-19, edukacije djevojčica obavljane su uživo u školskim klupama, a edukacije su provodile zaposlenice Službe za školsku higijenu INZ-a.

Nakon što je na ovaj način obuhvaćeno 50-tak školskih ustanova, edukacije uživo su, sa prekidom nastave "preseljene" na online platforme, pa je preostalih 17 školskih ustanova obuhvaćeno projektom tako što su obraćanje i kratki edukativni film snimljeni na CD, te sa planiranim poklonima dostavljeni u svaku školu.

Nastavnici putem utvrđenih internet platformi učenicama omogućavaju da pogledaju edukativni film, a INZ ga je objavio i na svojoj web stranici inz.ba, gdje je dostupan svim zainteresovanim za preuzimanje i gledanje. Također, i edukativna brošura je predstavljena u PDF formatu.

Projekat je provela Služba za školsku higijenu INZ-a uz partnersku pomoć dvije društveno odgovorne kompanije, koje su osigurale poklone i prateći materijal, dm drogerie markt Sarajevo i Violeta Grude. Ukupna vrijednost donacije djevojčicama je veća od 20.000 KM, a svakoj djevojčici je obezbijeđen poklon paket koji sadržava preparate za higijenu tokom menstruacije.

- Zbog kulturnih običaja i stigmatizacije čak i danas veliki broj djevojčica odrasta bez pouzdanih informacija o ženskom reproduktivnom razvoju. Stoga, Služba za školsku higijenu INZ-a je pokrenula seriju radionica i časova edukacije. Iako je materijal urađen u saradnji sa partnerima primarno za učenice i škole u Zeničko-dobojskom kantonu, on je univerzalan i može se koristiti u bilo kojoj školi u BIH i regionu, pripremljen i primjeren za ovaj uzrast, tako da vjerujemo da će naći svoj put i do učenica drugih škola u BiH - ističe stručni saradnik u Institutu Nino Hasanica.  

INZ planira slične projekte i u budućnosti, a obuhvatati će i dječake uz pojašnjenja o njihovim specifičnostima rasta i razvoja u ovom izazovnom životnom razdoblju.

(FENA) L. A.

Vezane vijesti

Institut za zdravlje i sigurnost hrane će povećati svoju prisutnost u Tešnju

INZ- Set procedura za početak rada predškolskih ustanova

INZ:Pozitivni na Covid-19 i njihove porodice nerijetko su predmet osuda i napada

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo