Svijet     | 18.05.2020. 08:11 |

Naoružani pirati napali tanker u vodama Jemena

FENA Internet

ADEN, 18. maja (FENA) - Naoružani pirati napali su tanker koji je plovio pod britanskom zastavom u Adenskom zalivu, ali je taj napad odbijen, izjavio je menadžer kompanije Stolt tanker.

Pirati su se u nedjelju u dva glisera približili tankeru koji se nalazio 75 nautičkih milja od Jemena, a ta oblast je jedna od najvažnijih ruta za prijevoz nafte od Bliskog istoka ka Evropi, prenosi Reuters.

"Nakon nekoliko pucnjeva upozorenja našeg naoružanog tima, pirati su otvorili vatru na brod, ali je naše obezbeđenje uzvratilo, onesposobilo jednog napadača i tako okončalo napad. Koalicioni ratni brod je također odgovorio na napad na Stolt Apal koji je nakon toga nastavio plovidbu", rekao je glasnogovornik kompanije.

Nije precizirano o kojoj koaliciji se radi, ali mornarica je saopćila da je tanker nastavio da plovi kroz tranzitni koridor uz pratnju međunarodnih mornaričkih snaga zbog velikog rizika od novog napada.

Kako se navodi, prilikom pucnjave je malo oštećen komandni brod, ali nema povrijeđenih.

U Adenskom zalivu često dolazi do napada naoružanih bandi, kao i militantnih grupa poput Al Kaide na Arapskom poluostrvu.

Pomorska kompanija Dryad Global rekla je da je ovo deveti prijavljeni incident u Adenskom zalivu ove godine, prenosi Arab News.

(FENA) B. D.

Vezane vijesti

Pirati se ukrcali na brod u danskom vlasništvu u Gvinejskom zaljevu

Pirati oteli 19 članova posade s grčkog tankera kod obala Nigerije

Pirati napali južnokorejski brod

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom