Bosna i Hercegovina     | 17.05.2020. 13:11 |

ISPRAVAK VIJESTI: 'CK ZHŽ: Ograđujemo se od sudjelovanja Crvenog križa...'

FENA Saopćenje

ŠIROKI BRIJEG, 17. svibnja (FENA) - U vijesti emitiranoj pod naslovom "CK ZHŽ: Ograđujemo se od sudjelovanja Crvenog križa na komemorativnoj šetnji" zajednička reakcija i priopćenje županijskih i organizacija Crvenog križa podvedeno je pod priopćenje Crvenog križa Zapadnohercegovačke županije.

Molimo korisnike da koriste ispravljenu verziju vijesti.

ŠIROKI BRIJEG, 17. svibnja (FENA) -  Crveni križ Zapadnohercegovačke, Hercegbosanske i Posavske županije, kao i organizacije Crvenog križa: Čapljina, Čitluk, Neum, Prozor-Rama i Ravno oglasili su se zajedničkim priopćenjem za javnost u kojem ističu kako se ograđuju od sudjelovanja volontera Crvenog križa na "komemorativnoj šetnji" u Sarajevu, u subotu, 16. svibnja u organizaciji Saveza antifašista i boraca Narodnooslobodilačkog rata u BiH (SABNOR BiH).

"Potaknuti Vašim reakcijama te medijskim izvještavanjem dužnost nam je ograditi se od sudjelovanja članova i volontera Crvenog križa pod jedinstvenim znakom Crvenog križa na „komemorativnoj šetnji žrtvama zločinačkog ustaškog terora u Sarajevu 1941-1945.“ u Sarajevu, dana 16. svibnja 2020. godine, u organizaciji Saveza antifašista i boraca Narodnooslobodilačkog rata u BiH (SABNOR BiH) ", stoji u zajedničkom priopćenju gore spomenutih županijskih i organizacija Crvenog križa.

 "Po naravi i ciljevima, spomenuta 'komemorativna šetnja', navodi se u priopćenju, ima političke konotacije, posebno ako u obzir uzmemo izjave organizatora, kao i transparente koji su obilježili ovaj skup".

Napominje se kako pokret Crvenog križa i Crvenog polumjeseca ima svoja temeljna načela, među kojima su nepristranost i neutralnost.

"Pokret ne pravi razliku s obzirom na nacionalnu, rasnu, vjersku, klasnu ili političku pripadnost pojedinca, a da bi očuvao povjerenje svih, Pokret se ne opredjeljuje u neprijateljstvima i ne upušta se u rasprave političke, rasne, vjerske ili ideološke prirode", dodaje se u priopćenju.

Propagiranje i unaprjeđenje ideala mira, uzajamnog poštovanja i razumijevanja među svim ljudima i narodima, kako se navodi u priopćenju,  među osnovnim je ciljevima Crvenog križa, a što je, ističu, upisano i u Zakon o Crvenom križu Federacije BiH.

"Jasno se ograđujući od prisustva osoblja i volontera pod znakovljem Crvenog križa na spomenutoj 'komemorativnoj šetnji', pozivamo Crveni križ FBiH i Društvo Crvenog križa BiH da se hitno očituju o navedenom događaju, poštujući temeljna načela Pokreta. Ispričavamo se građanima BiH koji su s pravom uznemireni povodom sudjelovanja osoblja i volontera Crvenog križa na skupu koji ima obilježja političkog. Nastavit ćemo bezrezervno pomagati građanima u potrebi bez diskriminacije po bilo kojoj osnovi, poštujući temeljna načela na kojima je zasnovan Crveni križ, a to su humanost, nepristranost, neutralnost, neovisnost, dobrovoljnost, jedinstvo i univerzalnost", stoji u zajedničkom priopćenju Crvenog križa ZHŽ-a, CK HBŽ-a, CK PŽ-a, te organizacija Crvenog križa: Čapljina, Čitluk, Neum, Prozor-Rama i Ravno.

(FENA) M. K.

Vezane vijesti

U Vladi ŽZH razgovarano o budućoj suradnji sa županijama iz RH

Francesco Rocca podnosi ostavku na mjesto predsjednika Međunarodne federacije društava Crvenog križa i Crvenog polumjeseca

Pejić: Snižavanjem kriterija o mjestu prebivališta nastojimo pomoći obiteljima s djecom

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom