Stranačke aktivnosti     | 17.05.2020. 09:32 |

Saopćenje za javnost Saveza za bolju budućnost

FENA Saopćenje

Presuda Kantonalnog suda u Sarajevu

SDA pravomoćno osuđena zbog laži o Radončiću

Vijeće Kantonalnog suda u Sarajevu donijelo je presudu pod brojem 65 0 P 314075 Gž kojom se potvrđuje ranija odluka Općinskog suda iz 2014. godine, u dijelu kojim je Stranka demokratske akcije BiH (SDA) osuđena zbog klevete o Fahrudinu Radončiću, predsjedniku Saveza za bolju budućnost BiH (SBB).

Sudovi su obavezali SDA BiH da Radončiću isplati 1.000,00 KM na ime naknade štete zbog povrede časti i ugleda, jer su o njemu objavljene laži u pamfletu ove političke organizacije, koji je pod nazivom „Bosanska stvarnost” besplatno dijeljen uoči općinskih izbora u Bosni i Hercegovini u oktobru 2012. godine.

Općinski i Kantonalni sud u Sarajevu utvrdili su da je SDA u svojoj propagandnoj „novini” koja je služila za obračunavanje sa političkim protivnicima, objavila laž da je Radončić radio za UDBA-u i bio špijun pod kodnim imenom Šćepo. U nedavno donesenoj presudi, vijeće sudija  Kantonalnog suda konstatiralo je da je prvostepeni sud potpuno i pravilno utvrdio činjenično stanje i dao jasne i na zakonu zasnovane razloge kada je ustanovio da je o Fahrudinu Radončiću izneseno neistinito izražavanje.

Ovo je druga pravomoćna presuda kojom je SDA osuđena za iznošenje lažnih navoda o predsjedniku  SBB-a i ministru sigurnosti Bosne i Hercegovine. Prva pod brojem 65 0 P 314910 18 Gž donesena je 04.11.2019. godine i njome je Kantonalni sud u Sarajevu uvažio žalbu Radončićevih advokata i preinačio prvostepenu presudu u tom predmetu. Vijeće kantonalnih sudija presudilo je tada da se SDA BiH obavezuje na isplatu 1.000.,00 KM naknade štete Fahrudinu Radončiću zbog objavljivanja laži u pamfletu  „Bosanska stvarnost” iz 2012. godine, kojima se on povezuje sa Naserom Keljmendijem.

SDA je jedina politička stranka u BiH koja je osuđena za klevetu, i to više puta. Napise o Radončiću godinama je koristila u svojim izbornim kampanjama u nastojanju da na njegovoj diskreditaciji dobije glasove građana Bosne i Hercegovine. U postupcima pred nadležnim sudovima dokazano je da se pri tome služila lažnim navodima.

Napomena: Fena se ograđuje od objavljenih informacija u ovoj rubrici i odgovornost za njihov sadržaj snose isključivo njihovi autori, odnosno pošiljatelji.

(FENA) E. F.

SBB

Vezane vijesti

Radončić u Brčkom najavio veliki povratak SBB-a u politički život

Saopćenje za javnost SBB

Saopćenje za javnost SBB

Promo

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'

m:tel na Mostarskom sajmu: Ključan smo partner u regionalnom povezivanju zemalja Zapadnog Balkana

Vizija i plan urbanog razvoja Kantona Sarajevo: Transformacija grada za kvalitetniji i bolji život građana