Bosna i Hercegovina     | 16.05.2020. 14:49 |

MVPBiH traži od Hrvatske zvanične stavove povodom dešavanja u pograničnom pojasu

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 16. maja (FENA) – Ministarstvo vanjskih poslova BiH (MVPBiH) traži od institucija Republike Hrvatske zvanične stavove povodom dešavanja u pograničnom pojasu.

Na osnovu dopisa kojeg su predstavnici Unsko-sanskog kantona dostavili putem Ministarstva sigurnosti BiH, Ministarstvo vanjskih poslova BiH je u petak, 15. maja, putem diplomatskih kanala zatražilo pojašnjenje institucija Republike Hrvatske oko aktivnosti koje se poduzimaju od Hrvatskih šuma u pograničnom pojasu kod planine Plješevice i bivšeg aerodroma Željava.

Ministrica vanjskih poslova BiH Bisera Turković naglasila je da razumije potrebu poboljšanja nadzora nad državnom granicom u oblasti kontrole ilegalnih migracija, koje su veliki sigurnosni izazov za sve zemlje u regionu, ali da se najbolji efekti na tom planu mogu ostvariti samo uz uzajamnu saradnju i blisku koordinaciju.

- Stoga u Ministarstvu očekuju da će vlasti Republike Hrvatske predočiti zvanične informacije i upoznati institucije u Bosni i Hercegovini o mjerama i razlozima za poduzimanje određenih aktivnosti koje se različito interpetiraju u javnosti te u dobrosusjedskom maniru u što kraćem periodu dogovoriti obostrano prihvatljivo rješenje - saopćeno je iz MVP-a BiH.

(FENA) J. Č.

Vezane vijesti

Novoimenovani ambasador Pakistana uručio kopije akreditivnih pisama

Webinar o povećanju vidljivosti ekonomske diplomatije MVP-a BiH i promovisanju mogućnosti ulaganja

Ministar Konaković primio u nastupnu posjetu ambasadora Kraljevine Bahrein za BiH

Promo

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta