Bosna i Hercegovina     | 15.05.2020. 17:48 |

Poslanici Predstavničkog doma PSBiH imenovali ministra za ljudska prava

FENA Hana Imamović

SARAJEVO, 15. maja (FENA) - Poslanici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine potvrdili su imenovanje Miloša Lučića na poziciju ministra za ljudska prava i izbjeglice u Vijeću ministara BiH koji je prijedlog Demokratskog narodnog saveza (DNS).

Međutim, tokom rasprave o ovom prijedlogu poslanik Socijaldemokratska partija (SDP) Zukan Helez kazao je da nije dobio njegovu zvaničnu biografiju, ali prema onom što je čuo iz medija Lučić se predstavlja kao bankar, ali onda kaže da je tamo radio sa srednjom stručnom spremom.

- Mi znamo šta se u banci može raditi sa srednjom stručnom spremom. Ovo je neozbiljan prijedlog da čovjek sa šaltera iz banke dođe u Vijeće ministara BiH. Time derogiramo i Vijeće ministara i ovu državu. Također, trebao bi biti dostavljen njegov imovinski karton - dodao je.

Na nelogičnosti u vezi s ovim imenovanjem ukazao je i poslanik Partije demokratskog progresa (PDP) Branislav Borenović iako kaže da nema ništa lično protiv kandidata koji je ponavljao četvrti razred srednje škole i studirao 12 godina, ali osobe koje se imenuju u Vijeće ministara BiH ne mogu biti ispod prosjeka s vrlo "tankim" kvalifikacijama.

Poslanica Naše stranke Mirajana Marinković-Lepić upitala je da li je DNS imao boljeg kandidata od predloženog, dodajući da se ovim dokazuje da je za poziciju potrebna samo stranačka podobnost ne i sposobnost jer su brojni mladi visoko obrazovani ljudi bez posla u Bosni i Hercegovini.

Podvukla je da ima doktorat iz oblasti ljudskih prava zbog čega je svjesna koliko je oblast ljudskih prava složena i zahtijeva mnogo više kompetencija nego što, prema poznatim informacija, predloženi kandidat ima.

Poslanik Srpske demokratske stranke (SDS) Mirko Šarović smatra da predsjedavajući Vijeća ministara Zoran Tegeltija nije ponudio nikakvo uvjerenje da će predloženi kandidat moći odgovoriti zadatku.

- Osim što ste samo izgovorili njegovo ime, trebali bismo čuti barem nešto što bi nas uvjerilo da on ispunjava uvjete, iako sam svjestan da postoji parlamentarna većina koja će moći izglasati to imenovanje - dodao je Šarović.

Poslaničku raspravu oko ovog imenovanja vodili su i poslanici Naše stranke Damir Arnaut i Stranke demokratska akcije (SDA) Adil Osmanović nakon što je Aruat podsjetio Osmanovića da je kad je bio problem oko imenovanja na ovu poziciju rekao da bi želio vidjeti na toj poziciji profesora.

Osmanović je kazao da je to bio njegov stav, ali je postalo vrlo jasno da se ova stranka muči s takvim kandidatom odnosno da je očigledno da oni takvog kandidata nemaju zbog čega se moralo pristupiti kompletiranju Vijeća ministara BiH.

Sa 22 glasa ZA, 15 protiv i jednim suzdržanim glasom Miloš Lučić imenovan je za ministra za ljudska prava i izbjeglice u Vijeću ministara BiH.

(FENA) M. B.

Vezane vijesti

Sjednica Vlade FBiH danas u Sarajevu

Sutra u Sarajevu sjednica Vlade FBiH

Rusija traži novu sjednicu Vijeća sigurnosti UN-a o NATO-ovom bombardiranju SR Jugoslavije

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo