Ekonomija     | 15.05.2020. 18:18 |

Održana prva Sarajevo Business Forum (SBF) online sesija

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 15.maja (FENA) – Organizator Sarajevo Business Foruma (SBF), vodeće investicijske konferencije u jugoistočnoj Evropi - Bosna Bank International (BBI) – održao je prvi u nizu SBF online panela o održivosti bh. ekonomije u kriznim vremenima. Tema prve SBF online sesije bila je: “Uspješni primjeri drugih država: Njemačka, Singapur i Ujedinjeni Arapski Emirati“.

Panelisti su bili ugledni Bosanci i Hercegovci koji žive i rade u tim državama. 

Panelisti su kao prve mjere koje su poduzele Njemačka, Singapur i UAE naveli pomoć u tri smjera: pomoć u novčanom toku, pomoć s poslovnim troškovima i pomoć sa kreditima.

Među konkretnim potezima, istakli su novčanu pomoć malim i srednjim preduzećima u cilju podrške isplate plata radnicima i održavanja poslovanja, ukidanje poreza i naknada za hotele i turističke kompanije, kao i smanjenje poreza za pojedine privredne grane, te uvođenje tromjesečnih moratorija na otplatu kredita.

Svi učesnici panela saglasni su da je nakon privremenih mjera potrebno uraditi sveobuhvatnu strategiju razvoja ekonomije i djelovanja u vanrednim situacijama.

To podrazumijeva analizu postojećih potencijala i kreiranje strategije njihove iskoristivosti.

Njemačka kao evropska ekonomska sila pripremala se godinama za vanredne situacije i izdvojila je određena sredstva kao odbrambeni paket za zaštitu od kupovine i preuzimanja njemačkih kompanija izvana.

Osim mjera koje su poduzete da amortiziraju prvi val krize, sve ove zemlje rješenje vide u inovacijama i digitalnim tehnologijama, saopćeno je iz BBI-a.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Vlada malezijske države Melake podržala 11. Sarajevo Business Forum

Registracija učesnika Sarajevo Business Foruma zvanično otvorena

Privrednici BPK-a Goražde učestvovat će na 11. Sarajevo Biznis forumu

Promo

M:tel: Aktivirajte m:tel uslugu i uzmite 5 GB mobilnog interneta

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije