Bosna i Hercegovina     | 15.05.2020. 16:11 |

Brigadni general Szabó predao dužnost načelnika štaba EUFOR-a generalu Barathu

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 15. maja (FENA) - Brigadni general László Szabó po isteku svog 13-mjesečnog mandata danas je predao dužnost načelnika štaba EUFOR-a svom nasljedniku brigadnom generalu Ernőu Baráthu.

Na svečanosti u bazi Butmir u Sarajevu, brigadni general László Szabó je rekao da je za njega to bila "izvanredna istraživačka misija puna iskustva, rada i prijateljstva", saopćeno je EUFOR-a.

- Zahvalan sam što sam među osobljem imao izvanredne kolege, sposobne i spremne za zajednički rad - kazao je Szabo. 

Komandant EUFOR-a generalmajor Reinhard Trischak, odajući priznanje brigadnom generalu Szabu, rekao је da je"izvrsno ono što je  uradio na restrukturiranju Glavne komande EUFOR-a, kao direktor vježbe 'Brzi odgovor 19', koja je najdalekosežnija i najvidljivija vježba već dugi niz godina, i na koordinaciji mjera EUFOR-a kao odgovor na Covid-19".

Novi načelnik štaba brigadni general Ernő Baráth je na početku svog trećeg mandata u EUFOR-u izjavio da je "velika čast i veliko zadovoljstvo preuzeti ovu dužnost i da se raduje nastavku saradnje sa vlastima na državnom i ostalim nivoima, Oružanim snagama BiH i agencijama za provedbu zakona, u cilju jačanja dobro razvijenog povjerenja i pouzdanja između njih i EUFOR-a."

 - Meni je postalo sasvim jasno da je EUFOR zajednica koja funkcionira kao jedan dobro obučen, visoko profesionalan i motiviran tim i, što je još važnije, snažno posvećen svojoj misiji -  izjavio je brigadni general Baráth.

Na funkciji načelnika štaba EUFOR-a uvijek je mađarski brigadni general i ona prvenstveno podrazumijeva rukovođenje osobljem EUFOR-a, ali i obavljanje dužnosti komandanta EUFOR-a u njegovom odsustvu.

(FENA) E. F.

Vezane vijesti

Zapovjednik EUFOR-a kod gradonačelnika Brčkog

Otvoren odjel fizikalne terapije u Staračkom domu Tomislavgrad

Bećirović pozvao EUFOR da dosljedno implementira Rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a

Promo

BBI Banka nagrađuje za ukazano povjerenje novim Programom lojalnosti

Obuka za CNC operatere u Tehnološkom parku INTERA

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom