Ekonomija     | 15.05.2020. 15:13 |

VTK BiH - IKT sektor u BiH pokazao najveći stepen društvene odgovornosti

FENA Darinka Mitrović

SARAJEVO, 15. maja (FENA) - Sektor informacijsko-komunikacijskih tehnologija BiH prethodnih godina zabilježio je rast prometa, broja zaposlenih i profita i pored toga što se dugo vremena suočava s problemom odljeva radne snage u inostranstvo.

Povodom 17. maja, Svjetskog dana telekomunikacija, iz IKT Asocijacije Vanjskotrgovinske komore BiH su naveli da je tema ovogodišnjeg obilježavanja tog dana u organizaciji Međunarodne telekomunikacijske unije (ITU) „Poveži se 2030: IKT za ciljeve održivog razvoja SDG (Connect 2030: ICTs for theSustainable Development Goals (SDGs)“.

Generalni tajnik ITU-a pozivao je u svom govoru na širu podršku za realizaciju ITU-ove Agende 2030 koja predstavlja zajedničku viziju razvoja sektora telekomunikacija. Također, poziva i da se iskoristi snaga informacijsko-komunikacijskih tehnologija u cilju premošćivanja velikog digitalnog jaza u svijetu, te da se na Svjetski dan telekomunikacija ljudima približe mogućnosti nadolazećih novih tehnologija koje mogu poboljšati život i olakšati socijalni i ekonomski rast i inkluzivni razvoj za sve i svugdje.

Prema podacima VTKBiH, IKT sektor zapošljava oko dva posto od ukupnog broja zaposlenih u BiH, a svojim prometom je u gotovo šest posto ukupnog prometa koji se ostvari u BiH.

Svjetski dan telekomunikacija, međutim, ove godine se obilježava u posve novim i neočekivanim okolnostima nastalim uslijed pandemije koronavirusa.

- Čitav svijet se odjednom našao u pomaknutoj stvarnosti - privreda, sport, zabava, porodične i društvene veze… Uime očuvanja zdravlja pojedinaca i zajednice nametnute su stroge mjere izolacije, prekinute uobičajene radne rutine, nametnuta ograničenja kretanja i djelovanja. Privreda je u većini zemalja počela bilježiti pad, dok su neke privredne grane u potpunosti stale. Kao posljedica svega ovoga, većina pogođenih zemalja će zabilježiti značajan pad privrednih tokova – navode iz VTK BiH, te naglašavaju da je i u ovim okolnostima IKT sektor u BiH  pokazao najveći stepen društvene odgovornosti.

Mišljenja su da je, ako ne do sada, ova situacija pokazala važnost novih informacijskih i komunikacijskih tehnologija.

- Možemo biti ponosni na način na koji je IKT sektor u BiH odgovorio na ovu situaciju i nove izazove. Nadamo se da će društvo i vlasti u BiH ovo prepoznati i da ćemo ovu situaciju okrenuti u svoju korist, te s jačim vjetrom u leđa krenuti putem digitalizacije i izgradnje modernog informacijskog društva – ističu iz IKT Asocijacije VTKBiH.

(FENA) D. V.

Vezane vijesti

Trgovinski deficit FBiH u januaru 2022. godine 327.063.000 KM

Grad Zenica zbog duga za kamatu blokirao rudnik, za 15. januar zakazan štrajk

U Federaciji BiH u prošloj godini izdana 51 okolišna dozvola

Promo

Prenesi broj u m:tel i uzmi 100 GB bonusa!

HT Eronet predstavlja nove Samsungove uređaje A serije

Prva panel-diskusija u okviru projekta 'Ne zatvarajmo oči! Zaštitimo djecu na internetu'