Regija     | 15.05.2020. 14:29 |

Vučić - Orban: Nikad bolji odnosi Srbije i Mađarske

FENA Internet

BEOGRAD, 15. svibnja (FENA) - Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u petak u Beogradu, nakon sastanka s mađarskim premijerom Viktorom Orbanom, da su odnosi Srbije i Mađarske najbolji u suvremenoj povijesti, kako u političkoj i ekonomskoj, tako i u ostalim sferama života.

 "Zahvalan sam mađarskom rukovodstvu, posebno premijeru Orbanu što je imao želju, hrabrosti, da prije nekoliko godina krenemo u borbu s vjetrenjačama prošlosti i gradimo budućnost, i uspjeli smo u tome", dodao je Vučić.

 Ukazavši da ekonomski odnosi dvije zemlje nikada nisu bili razvijeniji i da je prošla godina završila s trgovinskom razmjenom od milijardu i 761 milijuna eura, Vučić je podsjetio da je Mađarska treći trgovinski partner Srbije na razini EU i da imaju odličnu suradnju po svim ekonomskim pitanjima, prenosi Radiotelevizija Srbije.

 Na sastanku je riječi bilo i o bilateralnim projektima, izgradnji pruge Beograd–Budimpešta, kao i pruge Subotica-Segedin-Baja-Subotica, europskom putu Srbije, pandemiji koronavirusa, situaciji u regiji, Kosovu...

 Mađarski premijer Orban naveo je da je uvijek dobro doći u Beograd, jer Mađari vole srpsku prijestolnicu i rado dolaze, a drugi razlog njegova dolaska je političke prirode kako bi bodrili jedni druge.

 "Očekujem od ovih naših razgovora da se obostrano ohrabrujemo ne samo riječima i djelima. Moje mišljenje je da su obje zemlje prvu bitku dobile, uspjele su obuzdati epidemiju, ali sada počinje druga bitka - ponovno pokretanje ekonomije", dodao je Orban.

 Ponovio je da je ekonomska razmjena dvije zemlje bila rekordna prošle godine i zahvalio Vučiću što je tijekom epidemije nesmetano funkcionirao transport između dvije zemlje.

 Ukazao je da je Mađarska privržena podršci europskim integracijama Srbije, izrazivši očekivanje od Europske unije da otvori onih šest poglavlja za koje je već Srbija spremna.

 Naglasio je da su evidentni rezultati srpskog gospodarstva te da je u europskim odnosima Srbija ponovno stekla veliki ugled i prisutna je u europskoj politici.

 "Vidimo da je Srbija sve jača i jača i bit će u stanju doprinijeti razvoju i napretku cijele regije", zaključio je mađarski premijer Orban.

(FENA) C. K.

Vezane vijesti

Srbija: Brnabić raspisala lokalne izbore za 2. lipnja

Bruxelles: Sastanak glavnih pregovarača Kosova i Srbije završio bez konkretnih rezultata

Bruxelles: Sastanak pregovarača Kosova i Srbije o rješavanju problema nakon ukidanja dinara

Promo

Generalnoj direktorci kompanije m:tel Jeleni Trivan uručeno priznanje Zlatni grb grada Banjaluka

M:tel: Nastavak akcije 'Niste sami, imate prijatelje'

M:tel ljetna akademija za studente IKT usmjerenja: Prijavi se na praksu u kolovozu