Bosna i Hercegovina     | 15.05.2020. 11:23 |

Ambasada Države Palestine u Bosni i Hercegovini - Sjećanje na Nakbu

FENA Saopćenje

SARAJEVO, 15. maja (FENA) - Ambasada Države Palestine u Bosni i Hercegovini saopćila je da se 'petnaestog maja svake godine obilježava godišnjica Velike Nakbe, katastrofe palestinskog naroda, kad su bande cionističkog pokreta počinile najgnusniji i najveći zločin krađe u historiji i otrgnule palestinski narod iz njegove domovine, te uništile njegove gradove i sela, potpomognute od svjetskih kolonijalističkih snaga na čelu sa Velikom Britanijom'.

- Proglasile su uspostavljanje izraelske tvorevine na teritoriji naše domovine nakon što su pobile i protjerale palestinski narod i počinile najgore zločine, genocid i etničko čišćenje u historiji.

Uprkos tome što naša Nakba, patnje i raseljavanje našeg naroda iz domovine i dalje traje, Izrael i dalje okupira ono što je preostalo od teritorije historijske Palestine i što su rezolucije međunarodnog prava i mirovnog procesa priznale kao teritoriju namijenjenu Državi Palestini. Pod time podrazumijevamo zapadnu obalu rijeke Jordan, Časni Jerusalem i Pojas Gaze, a to su palestinske teritorije koje su okupirane 1967. godine.

Štaviše, Vlada izraelskog okupatora je najavila, uz podršku i ohrabrenje od strane američke administracije na čelu sa Trumpom, da će izvršiti aneksiju velikih dijelova palestinske teritorije izraelskoj okupatorskoj tvorevini, čemu je prethodila Trumpova odluka da izmjesti svoju ambasadu u Jerusalem priznavši ga tako kao prijestonicu Izraela. Pored toga, najavila je, uz Trampovu podršku, da će anektirati i Časni Jerusalem.

Danas, na godišnjicu Nakbe, zahtijevamo od čitavog svijeta da preuzme svoje odgovornosti provođenjem rezolucija međunarodnog prava te ponovnim otpočinjanjem mirovnog procesa pod međunarodnim pokroviteljstvom, na osnovu referenci mirovne inicijative koje se ogledaju u rezolucijama međunarodnog prava i zakona te Arapske mirovne inicijative.

Zahtijevamo od Izraela da bez oklijevanja prizna vlastitu političku, zakonsku i moralnu odgovornost za zločine koje je počinio protiv palestinskog naroda.

Također, zahtijevamo od britanske Vlade da prizna historijsku nepravdu koju je nanijela našem narodu.

Nastavak okupacije, izgradnja ilegalnih naselja, odluke o aneksiji, politike ubijanja, terora, hapšenja i uništavanja domova, što provodi izraelska okupatorska Vlada svakoga dana predstavlja rušenje i okončanje svake prilike za mir.

Na godišnjicu Nakbe, naš narod ponovno insistira na pravu na povratak, slobodu i ostala legitimna prava, među kojima su prvenstveno utjelovljenje vlastite države na teritoriji domovine sa Časnim Jerasalemom kao prijestonicom i sveto pravo na povratak.

Na ovu godišnjicu upućujemo pozdrave svim prijateljskim i slobodnim narodima svijeta, te pozdravljamo šehide, zarobljenike i izbjeglice našeg naroda u cijelom svijetu, uz poruku da ćemo bez sumnje pobijediti i da ćemo se sigurno vratiti u domovinu - navodi se u saopćenju za medije Ambasade Države Palestine u Bosni i Hercegovini.

(FENA) M. L.

Vezane vijesti

Ambasada Države Palestine u BiH o sastanku ambasadora islamskih država u BiH

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo