Regija     | 15.05.2020. 08:39 |

Slovenija proglasila kraj epidemije

FENA Agencije

LJUBLJANA, 15. svibnja (FENA) - Slovenska vlada proglasila je kraj epidemije koronavirusa proglašene 12. ožujka, a mediji su u petak tu odluku ocijenili "iznenađujućom" s obzirom da je premijer te zemlje Janez Janša u četvrtak u parlamentu najavljivao da će se tek krajem svibnja proglasiti kraj epidemije i ukinuti neke mjere restrikcije.

"Trenutna epidemiološka situacija omogućava ublažavanje nekih mjera koje su do sada bile nužne zbog kontrole širenja covida-19, ali ne i njihovo ukidanje u cjelini", navedeno je u priopćenju vlade nakon sinoćnje dopisne sjednice, kojom je proglašen kraj epidemije i budući režim ulaska i tranzita kroz Sloveniju.

Slovenski mediji odluku nazivaju "iznenađujućom" s obzirom da je premijer Janša u četvrtak u parlamentu najavljivao opoziv epidemije i prestanak nekih restrikcija s krajem svibnja. Navode kako kraj epidemije covida-19 do sada nije proglasila nijedna druga europska država, te da i neki slovenski stručnjaci smatraju da epidemija u "medicinskom" smislu nije opozvana, prenosi Hina.

Prema sinoćnjoj vladinoj odluci o "mjerama na graničnim prijelazima na vanjskoj granici i kontrolnim točkama na unutarnjim (schengenskim) granicama Slovenije", osobama koje ulaze u Sloveniju te su njeni rezidenti ili imaju stalno ili privremeno prebivalište u nekoj od država EU-a, a nisu napustile prostor EU-a za više od 14 dana, na granici se samo uruče upozorenja o epidemiološkim mjerama protiv širenja koronavirusa, osim ako same izjave da imaju covid-19 ili pokazuju izrazite simptome te bolesti.

Slovenski radio navodi da sinoćnjom vladinom odlukom i dalje ostaju na snazi mjere socijalne distance, higijene ruku, nošenja maski u zatvorenim prostorima, a na snazi je i dalje i zabrana velikih javnih okupljanja.

Isti izvor jutros navodi da je vlada požurila s proglašenjem kraja epidemije jer bi u suprotnom slučaju, da to nije učinila, krizni interventni zakon o subvencijama gospodarstvu i građanima u vrijeme epidemije automatizmom morao biti produžen do kraja idućeg mjeseca, što bi zahtijevalo još nekoliko milijardi eura dodatnih sredstava pomoći.

Slovencima koji žele u Hrvatsku nova odluka vlade omogućava slobodnije putovanje jer više neće kao dosad nakon povratka morati u 7-dnevnu izolaciju, prenose jutros slovenski mediji.

 

(FENA) M. K.

Vezane vijesti

Fajon u ponedjeljak u Sarajevu, najavljeni razgovori s Konakovićem

Slovenija: Fajon pozdravila preporuku EK za otvaranje pristupnih pregovora s BiH

Slovenske kompanije među najznačajnijim investitorima u BiH

Promo

M:tel: Savršena kombinacija – Huawei telefon i pametni sat s popustom

M:tel: Stiglo nam je Proljeće!

Predstava 'Kako sam se nadala dobro se nisam udala' u BKC Sarajevo